AKTUELNO Bivši američki bokser objavio

Vijest koja je odjeknula Amerikom: Najbogatiji sportista svijeta plaća sahranu Džordža Flojda

Porodica je već prihvatila ponudu

Avaz.ba
02.06.2020 10:21

Mejveder: Humana gesta

Foto: Agencije

Bivši američki bokser Flojd Mejveder (Floyd Mayweather) objavio je da će preuzeti troškove sahrane Džordža Flojda (George Floyd), 46-godišnjeg Afroamerikanca čija je smrt izazvala talas protesta u SAD-u, javlja nemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na američke medije.

Sada 43-godišnji Mejveder, najbogatiji sportista svijeta, ponudio je Flojdovoj porodici da snosi troškove sahrane koji će se održati 9. juna u Hjuston, te druge troškove, a porodica je već prihvatila ponudu. 

Prema izvorima bliskim Mejvederu, boker će platiti i troškove komemoracija u Minnesoti i Severnoj Karolini.

Flojd je umro prošle nedjelje nakon policijske brutalnosti. Njegova smrt izazvala je talas protesta u Sjedinjenim Američkim Državama protiv policijskog nasilja i rasizma. Protestima su se pridružili i brojni poznati sportaši.

  • Mejveder: Humana gesta
    Mejveder: Humana gesta Foto: Agencije

Mejveder, koji se povukao nakon što je bio neporažen u 50 borbi i koji je osvojio pet naslova svetskog prvaka, već je ranije platio troškove sahrane za jednog od svojih rivala. Svoj prvi naslov svjetskog prvaka osvojio je 1998. kada je pobijedio Genara Ernandeza u borbi za WBC pojas u superteškoj kategoriji. Hernandez je preminuo 13 godina kasnije od karcinoma, a Mejveder je pokrio troškove sahrane.

Komentari

NA VRH