AMERIKA

Propagandni video Bijele kuće izazvao brutalan odgovor na Twitteru

Uslijedila brutalna "paljba" alternativnih verzija s drukčijom muzičkom pozadinom

Tramp s Biblijom. AFP

Avaz.ba

2.6.2020

Propagandni video Bijele kuće, na kojem je prikazan predsjednik Donald Tramp (Trump), kako s Biblijom u ruci šeta do Episkopalne crkve sv. Ivana, zapalio je društvene mreže. Najviše reakcija zabilježeno je na omiljenoj mreži američkog predsjednika - Twitteru. 

Policija je, prije Trampove jutarnje šetnje suzavcem i gumenim mecima raščistila put do crkve, što je izazvalo lavinu reakcija jednako kao i njegova najava da će aktivirati vojsku "kako bi se zaustavilo nasilje" ukoliko se gradonačelnici i guverneri ne aktiviraju u "odbrani života i vlasništva drugih građana". 

Video Bijele kuće montaža je predsjednikove šetnje od rezidencije do crkve oštećene za vrijeme protesta, četiri dana nakon što se Tramp s porodicom morao skloniti u podzemni bunker jer je sigurnosna služba procijenila da je tamo sigurniji dok protestanti uklanjaju metalne barijere na ulazu u predsjednički kompleks.

Prije nego se uputio do crkve, kombinirane sigurnosne snage potisnule su demonstrante iz ovog područja. Ubrzo nakon šetnje u društvu saradnika, među kojima je bio i državni tužitelje Vilijam Bar (William Barr), osvanuo je službeni video šetnje uz svečanu muzičku pratnju.

Na Twitteru je ubrzo uslijedila brutalna "paljba" alternativnih verzija s drukčijom muzičkom pozadinom.

Biskup Episkopalne crkve u Vašingtonu Majkl Kari (Michael Curry) je među onima su kritizirali Trampa za korištenje historijske crkve za fotografiranje ocijenjujući na Twitteru kako se time "crkva i Biblija koriste u političke svrhe".

Velečasna Merian Bade (Mariann Budde) iz episkopalne biskupije Vašington izjavila je kako je niko iz Bijele kuće nije obavijestio da će se njihov objekt koristiti za predsjednikovo propagandno poziranje. Ona je za Washington Post izjavila kako je Trumpova poruka u suprotnosti s vrijednostima ljubavi i tolerancije koje propovijeda ta crkva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.