GLOBUS

Austrija suptilnim promjenama uklanja nacistička obilježja Hitlerove kuće

Njemački diktator proveo je prve mjesece života u toj zgradi koju je kasnije kupila Nacionalsocijalistička stranka

Kuća u kojoj je živio Hitler. AFP

Avaz.ba

2.6.2020

Vlasti Austrije predstavile su danas projekat kojim će rodna kuća nacističkog diktatora Adolfa Hitlera biti preuređena i korištena kao policijska stanica u gradu Braunau na Inu.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer (Nehammer) je u Beču predstavio arhitektonsko rješenje preuređenja kuće u kojoj je Hitler rođen 1889. godine. Tom prilikom je rekao kako je pretvaranje Hitlerove rodne kuće u policijsku stanicu smislen potez jer policija štiti ljudske slobode i prava. 


Hitlerova kuća. Wikipedia

Trospratnica u centru Braunaua privlači neonaciste još od 1950-ih. Ministarstvo unutarnjih poslova naložilo je historičarima i politolozima da riješe taj problem.

Krajnji ishod je neutraliziranje cijele lokacije - rekao je viši dužnosnik u ministarstvu Herman Fajner. 

Njemački diktator Hitler (1889.-1945.) proveo je prve mjesece života u toj zgradi koju je kasnije kupila Nacionalsocijalistička stranka. Na kraju Drugog svjetskog rata kuća je vraćena privatnim vlasnicima, a njene prostorije koristile su se za školu i radionice za osobe s invaliditetom. 

Austrija je kuću 2017. odlučila zaplijeniti jer vlasnica nije pristala na sporazum o načinu korištenja te nekretnine u budućnosti. Redizajn kuće trebalo bi završiti početkom 2023.

Vlasnica Gerlindea Pommer osporila je eksproprijaciju, a Ustavni sud Austrije je presudio u korist austrijske vlade.

Krajem prošle godine na području Evropske unije raspisan je tender za projektne ideje preuređenja Hitlerove rodne kuće kako bi bila adekvatan objekat za potrebe policijske stanice i policijske direkcije distrikta Braunau.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.