SJEDINJENE DRŽAVE Predsjednik SAD traži da se suzbije nasilje na protestima

Tramp pojačao pritisak na guvernere: Zaustavite propalice i gubitnike

Zahtijevao od Njujorka da mobilizira Nacionalnu gardu

Avaz.ba
03.06.2020 06:41

Tramp: Djelovati brzo

Foto: Arhiv

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) pojačao je jučer pritisak na guvernere da suzbiju nasilje na protestima koji su izbili zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd), zahtijevajući od Njujorka da mobilizira Nacionalnu gardu da bi zaustavio "propalice i gubitnike.

- Njujork, pozovi Nacionalnu gardu. Propalice i gubutnici te uništavaju. Djeluj brzo. Nemoj da napraviš istu užasnu i smrtonosnu grešku kao sa staračkim domovima - naveo je Tramp na Twiteru.U Njujorku su, u ponedjeljak uveče, ljudi razbijali izloge blizu "Rockfeller" centra i provalili ulaz u glavnu prodavnicu robne kuće "Macy's" na Menhetnu, uprkos tome što je u gradu uveden prvi policijski sas u posljednjih više decenije. Policija je saopćila da je uhapšeno gotovo 700 ljudi, a da je nekoliko policajaca povrijeđeno, prenosi Glas Amerike.

  • Sa protesta u Ohaju
    Sa protesta u Ohaju Foto: AFP

Njujork i drugi gradovi spremaju se za još jednu napetu noć, a gradonačelnik Bil de Blazio (Bill de Blasio) produžio je policijski sat, koji počinje u 20 sati po lokalnom vremenu, cijelu sedmicu

- Policijski sat uveden je u desetinama američkih gradova, medu kojima je i Vašington. Očekuje nas nekoliko teških dana. Suočićemo se s tim - rekao je de Blazio.

Više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde raspoređeno je u 29 američkih država zbog nasilja. Njujork nije medu tim državama. De Blazio je rekao da ne želi Nacionalnu gardu, a guverner države Njujork Endrju Kuomo (Andrew Cuomo) rekao je da je neće poslati ako gradonačelnik to ne želi. Tokom nasilja, koje je u ponedjeljak veče zahvatilo zajednice od obale do obale, policajci su upucani, gaženi i gadani kamenicama i flašama.

  • Njujork i drugi gradovi spremaju se za još jednu napetu noć
    Njujork i drugi gradovi spremaju se za još jednu napetu noć Foto: AFP

U Atlanti, policija je ispalila suzavac na demonstrante. U Nešvilu, više od 60 pripadnika Nacionalne garde spustilo je štitove na zahtjev mirnih demonstranata. Na protestima u gradu Bafalo, u državi Njujork, vozilo je uletjelo u grupu policajca, od kojih je troje povrijeđeno. U Las Vegasu je upucan i teško povrijeđen policajac, dok je sa svojim kolegama pokušavao da rastjera okupljene ispred jednog hotela i kazina. U Sent Luisu, upucana su četiri policajca za koje se očekuje da će se oporaviti.

U Filadelfiji su stotine demonstranata izašle na autoput koji prolazi kroz centar grada, a jedna osoba poginula je dok je pokušavala da eksplozivom provali bankomat, dok je jedan vlasnik radnje upucao lopova, a 19-godišnjak preminuo od povreda zadobijenih tokom pljačke. Pojedini demonstranti smatraju da je aktuelni pokret neophodan zbog niza ubistava za koje se okrivljuje policija.

  • Protesti sve masovniji
    Protesti sve masovniji Foto: AFP

Neimenovani visoki zvaničnik Bijele kuće rekao je u utorak da je, uprkos Trampovim prijetnjama, cilj da se izvrši pritisak na guvernere da mobilišu više pripadnika Nacionalne garde.

Trampovi protivnici optužuju ga da dodatno podstiče sukobe i rasne tenzije, umjesto da ujedini zemlju i riješi probleme koji su doveli do protesta.

- Predsjednik Tramp ima pravo da bude fokusiran na zakon i red. Nije izabran da bi tješio ljude - poručio je bivši član njegove predizborne kampanje Džejson Miler (Jason Miller).

Komentari

NA VRH