DEMONSTRACIJE Nastavljaju se protesti protiv policijske brutalnosti i sistemskog rasizma

Raspoređeno 1.600 vojnika u okolini Vašingtona

gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trampovih prijetnji za primjenom veće sile

Avaz.ba
03.06.2020 07:31

Demonstranti promarširali ulicama Vašingtona, Njujorka i Los Anđelesa

Foto: AFP

Nastavljaju se protesti protiv policijske brutalnosti i sistemskog rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuti zbog ubojstva Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd), a gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Donald Trampovih (Trump) prijetnji za primjenom veće sile. 

Oko 1.600 američkih vojnika raspoređeno je u okolici Vašingtona i u stanju su "pojačane pripravnosti", objavio je Pentagon nakon što su nastavljeni protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu.

- Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Vašingtonu D.C. - priopćio je glasnogovornik Pentagona Džonatan Hofman (Jonathan Hoffman).

Kaže da su vojnici u "stanju pojačane pripravnosti". 

Demonstranti su promarširali ulicama Vašingtona, Njujorka i Los Anđelesa.

Stotine ih se okupilo kraj postavljene ograde koja im onemogućuje ulazak u park blizu Bijele kuće gdje su u ponedjeljak mirni demonstranti rastjerani suzavcem kako bi američki predsjednik Tramp mogao proći do obližnje crkve i fotografirati se s Biblijom u ruci.

  • Demonstranti promarširali ulicama Vašingtona, Njujorka i Los Anđelesa
    Demonstranti promarširali ulicama Vašingtona, Njujorka i Los Anđelesa Foto: AFP

Većinom mirni prosvjedi proteklih dana povremeno su obilježeni nemirima i izgredima po noći.

Četvero policajaca ranjeno je vatrenim oružjem u St. Louisu i jedan u Las Vegasu tokom sukoba s demonstrantima.  

Uhapšene su hiljade demonstranata u gradovima širom zemlje, ima i ozlijeđenih.

Tramp je zaprijetio da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede. 

Guverneri Njujorka, Masačusetsa, Mičigana i Ilinoisa su među onima koji su odbacili Trampov poziv na snažniji odgovor na demonstracije.

Policijski sat uveden je u Kaliforniji, Njujorku, Vašingtonu i drugim urbanim područjima. Pripadnici Nacionalne garde raspoređeni su u nekim saveznim državama, ali većinom kao ispomoć.

Demokratski kandidat za Bijelu kuću Džo Bajden (Joe Biden) optužio je Trampa da je Sjedinjene Države pretvorio u "bojno polje".

Neću manipulirati strahom i podjelom. Neću raspirivati mržnju - poručio je Bajden američkim biračima u svom govoru u Filadefiji, gradu kojeg prate stalni prtesti i nasilje.  

Kako se približavaju izbori, Trampu opada podrška prema nekim nacionalnim anketama, ali analitičari upozoravaju da u ovoj fazi tim brojkama ne treba pridavati veću pažnju. 

Već osam dana u SAD-u traju nemiri zbog ubistva crnca Džordža Flojda (George Floyd). Policajac bijelac, Derek Čovin (Derek Chauvin) pritisnuo mu je koljenom vrat gotovo devet minuta dok Flojd nije izdahnuo.

Neovisna autopsija, koju je zatražila Flojdova porodica, pokazala je da se muškarac ugušio. 

  • Već osam dana u SAD-u traju nemiri zbog ubistva crnca Džordža Flojda
    Već osam dana u SAD-u traju nemiri zbog ubistva crnca Džordža Flojda Foto: AFP

- Dokazi upućuju na zaključak da je uzrok smrti mehanička asfiksija i da je posrijedi ubistvo - rekla je liječnica Alisja Vilson (Allecia Wilson) sa Sveučilišta Mičigan koja je učestvovala u izvođenju autopsije.

Čauvin je uhapšen i optužen za ubistvo trećeg stepena. Otpuštena su trojica njegovih kolega umiješana u slučaj.

Minesota je u utorak podnijela tužbu za kršenje građanskih prava protiv policije Mineapolisa, rekao je guverner Tim Valz (Walz).

- Biti crnac ne smije biti smrtna presuda - rekao je Walz. 

Komentari

NA VRH