TRI UDARNA TALASA

Američko proljeće: 100.000 žrtava korone, rasni nemiri, 40 miliona nezaposlenih

Nesagledive posljedice koje trenutno ni najhrabriji analitičari nisu spremni prognozirati

Čini se da se SAD nalaze na prekretnici. AFP

Piše: A. Č. / Avaz.ba

3.6.2020

Sjedinjene Američke Države su za samo tri meseca, od marta do maja, okrenule geopolitiku svijeta, sa nesagledivim posljedicama koje trenutno ni najhrabriji analitičari nisu spremni da prognoziraju.

Čini se da se SAD nalaze na prekretnici, piše "Gardijan". Nemiri koji su zahvatili zemlju mogu biti kraj za predsednika Donalda Trampa (Trump), a mogu i drastično da povećaju njegovu moć.

Ovo su tri udarna talasa krize koja je pogodila Ameriku snagom atomske bombe.


100.000 žrtava korone

Bilans razorne pandemije koronavirusa u Americi je zastrašujuć. AFP

Bilans razorne pandemije koronavirusa u Americi je zastrašujuć. Otkako je u februaru registriran prvi smrtni slučaj i zemlji, od korone je umrlo više od 106.000 ljudi, što prosečno iznosi oko 900 umrlih dnevno. Skoro 80 posto svih smrtnih slučajeva dogodilo se među populacijom starijih od 65 godina. 

Prema statistici, Amerika prednjači u svijetu po broju pozitivnih slučajeva, kao i po broju preminulih, koji je skoro tri puta veći nego u Velikoj Britaniji, koja je po tome na drugom mjestu, sa oko 39.000 umrlih.

Broj preminulih od koronavirusa premašio je ukupan broj Amerikanaca koji su poginuli u ratovima u Vijetnamu (više od 58.000), Južnoj Koreji (gotovo 37.000), Iraku (4.431) i Afganistanu (2.445). 

Broj žrtava je i oko 35 puta veći od broja nastradalih u terorističnom napadu 11. septembra 2001. godine, kolektivnoj traumi od koje se Amerikanci ni danas nisu oporavili.

40 miliona nezaposlenih

Nezaposlenost premašila je stopu od 15 posto. Agencije

Svijet je prošlog mjeseca nagađao da li će broj onih koji u Americi traže pomoć države zbog gubitka posla, nadmašiti surovu cifru od 40 miliona. To se i desilo prošle sedmice kada je zahtjeve za naknadu za nezaposlene podnijelo još 2,1 miliona ljudi. 

Na taj način, nezaposlenost u zemlji premašila je stopu od 15 posto. Prema prošlosedmičnom zvaničnom izvještaju, bez posla je svaki četvrti radno sposobni građanin. Ovaj historijski rekord desio se za svega 10 sedmica.

Rasni nemiri

Za sadam dana nereda uhapšeno je više od 7.200 ljudi. AFP

Derek Šovin (Chauvin), policajac iz Mineapolisa, skoro devet minuta je klečao na vratu nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd), koga je prethodno priveo na ulici. 

Flojd je preminuo u bolnici, a protesti protiv rasizma koji su posljedično zahvatili Ameriku prerasli su najveće od 1968. godine.

Svake noći protekle sedmice gorjelo je oko 140 gradova širom zemlje. Bijesna masa razbijala je izloge, palila objekte i automobile, a policija je odgovorila gumenim ili pravim mecima i suzavcem. Tramp prijeti primjenom veće sile. 

Nemire je pripisao grupi "ljevičarskih anarhista", a komentar na scene policijske brutalnosti je izostao.

Za sadam dana nereda uhapšeno je više od 7.200 ljudi. Prijavljeni su i brojni smrtni slučajevi čije će okolnosti tek biti ispitane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.