SJEDINJENE DRŽAVE Zbog njega cijela Amerika traži pravdu

Derek Šoven - šta znamo o policajcu koji je ubio Džordža Flojda

Protiv Dereka Šovena do ovog maja podnijeto je 18 pritužbi

Fu. M. / Avaz.ba
03.06.2020 10:24

Šoven: Podigao Ameriku na noge

Foto: Agencije

Derek Šoven (Chauvin) je više od 18 godina bio pripadnik policije u Mineapolisu, a onda je ubio Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd). Protiv njega je podignuta optužnica za ubistvo, a cijela Amerika traži pravdu.

Malo podataka

O Dereku Šovenu ne zna se gotovo ništa. Poznato je da ima 44 godine, da je bijelac i da je iz Minesote. Od 2001. radi u policiji.

Živio je u kući u predgrađu Mineapolisa Sent Pol. Posjeduje i kuću Vindermeru na Floridi. Demonstranti na Floridi su protestirali i ispred te kuće, piše RTS.

  • Šoven: U zatvoru mu je omogućen pristup telefonu
    Šoven: U zatvoru mu je omogućen pristup telefonu Foto: Agencije

Protiv Dereka Šovena do ovog maja podnijeto je 18 pritužbi, kojima se bavio Sektor unutrašnje kontrole. Dva slučaja su okončana ukorom, zbog korištenja omalovažavajućeg tona i pogrdnog jezika.

Šoven je bio jedan od šesterice policajaca koji je izašao na teren u kontroverznom slučaju iz 2006. godine. Naime, Vejn Rejns, koji je bio osumnjičen da je ubo svoju djevojku i prijatelja, ubijen je kada je iz svog vozila uperio pištolj u policiju.

Nije poznato koji policajac je pucao u njega.

Prema protokolu, svi policajci, uključujući i Šovena, poslati su na plaćeno odsustvo, a ishod istrage nije poznat.

Visoko obezbijeđen zatvor

Senatorka Ejmi Klobučar, koja je u to vrijeme bila pravobranilac Minesote, rekla je da nije tačna informacija koja se pojavila u pojedinim medijima, da 2006. nije htjela da podigne optužnicu protiv Šovena.

Šoven je poslije hapšenja prebačen u zatvor sa najvišim nivoom obezbjeđenja u Minesoti. Kako se navodi, to je mjera predostrožnosti, s obzirom na to da se očekuje da ostali zatvori budu popunjeni uslijed hapšenja zbog nereda koji su izbili poslije ubistva Flojda.

U zatvoru mu je omogućen pristup telefonu i videoposjete. Posjete uživo nisu dozvoljene zbog epidemije.

Radio i Flojdom

I Džordž Flojd i Derek Šoven su radili kao obezbejđenje u El Nuevo rodeo klubu, ali nema informacija da su se poznavali.

Flojd je ponekad dolazio utorkom kao ispomoć, dok je Šoven gotovo 17 godina obezbjeđivao klub, kada je bio van dužnosti u policiji.

Supruga Keli (Kellie), koja je inače izbjeglica iz Laosa, ostavila ga je 28. maja, neposredno prije nego što je podignuta optužnica. Zatražila je i promenu prezimena, kao i da njoj pripadnu nepokretnosti u Minesoti i na Floridi. Bili su u braku od juna 2010. godine.

Komentari

NA VRH