OD 16. JUNA

Tramp zabranjuje kineskim aviokompanijama da lete u SAD

Zabrana američke administracije će se odnositi na kompanije Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines, Hainan Airlines

Zabrana za više kompanija. AFP

Avaz.ba

3.6.2020

SAD će od 16. juna uvesti recipročnu mjeru zabrane letova kineskim kompanijama ka Americi i izvršit će pritisak na Peking da dozvoli američkim aviokompanijama da ponovo lete za Kinu, saopćio je američki sekretarijat za saobraćaj.

Zabrana američke administracije će se odnositi na kompanije Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines, Hainan Airlines, kao i na kineske čarter kompanije, objavio je Guardian.

Kineski prijevoznici lete ne više od jednog planiranog leta sedmično za SAD. AFP

Američke aviokompanije Delta Airlines i United Airlines zatražile su dozvolu zvaničnog Pekinga da obnove komercijalne letove za Kinu, ali do sada nisu dobile odobrenje kineskih vlasti iako su kineske kompanije neprekidno saobraćale za SAD, čak i tokom pandemije.

U saopćenju kompanije Delta Airlines se "izražava zahvalnost i podržava američku administraciju u aktivnostima usmjerenim da se osnaže pravo i fer odnosi".

Kineska ambasada u Vašingtonu još se nije oglasila o ovom pitanju.

Američke aviokompanije zatražile dozvolu zvaničnog Pekinga da obnove komercijalne letove. AFP

Kineski prijevoznici lete ne više od jednog planiranog leta sedmično za Sjedinjene Države, ali su također preletjeli značajan broj dodatnih čarter letova, često kako bi pomogli kineskim studentima da se vrate kući.

U međuvremenu bit će dozvoljeno kineskim aviokompanijama da imaju isti broj redovnih putničkih letova koliko kineska vlada dozvoli američkim kompanijama. Navedeno je da bi predsednik Donald Tramp (Trump) mogao da sprovede to naređenje i prije 16. juna.

Američka vlada zabranila je ulazak većini građana iz Sjedinjenih Država koji su u Kini bili u prethodnih 14 dana zbog korona krize, ali nisu postavili nikakva ograničenja za letove u Kini. Glavni američki prijevoznici dobrovoljno su odlučili da zaustave sve putničke letove u Kinu u februaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.