REAKCIJE

Američki predsjednici osudili rasnu diskriminaciju u SAD

Demokrat Bil Klinton nazvao je Flojdovu smrt "posljednjom u nizu tragedija

Mnogi kritizirali Trampa. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

4.6.2020

Nakon smrti nenaoružanog crnca Džordža Flojda (George Floyd) prilikom nasilnog policijskog privođenja, svi živi bivši američki predsjednici osudili su rasizam u SAD-u.

Džimi Karter (Jimmy Carter), Bil Klinton (Bill Clinton), Džordž Buš (George W. Bush) i Barak Obama (Barack) objavili su saopćenja kojima osuđuju nejednakost i diskriminaciju crnaca u SAD-u. Mnogi od njih izravno su ili neizravno kritizirali predsjednika Donalda Trampa (Trump).


Bivši predsjednik Karter poručio je saopćenjem u srijedu da je potrebno učiniti više kako bi se adresirao problem policijskog i pravosudnog sistema koji diskriminira prema rasi.

- Mi smo odgovorni za stvaranje svijeta mira i jednakosti za nas i buduće generacije - rekao je Karter.


Republikanski predsjednik Džordž Buš također je u saopćenju objavljenom u utorak govorio o rasizmu prema crncima u SAD-u.

- To što su mnogi Afroamerikanci, pogotovo mladi afroamerički muškarci, maltretirani te im se prijeti, tragičan je neuspjeh - poručio je Buš.


Demokrat Barak Obama, jedini afroamerički bivši predsjednik, nekoliko se puta obratio javnosti od Flojdove smrti. Kazao je da protesti predstavljaju "stvarnu i legitimnu frustraciju zbog desetljeća dugih neuspješnih reformi policijske prakse i šireg kaznenopravnog sistema".

Demokrat Bil Klinton nazvao je Flojdovu smrt "posljednjom u nizu tragedija i nepravdi i bolnim podsjetnikom da nečija rasa još uvijek određuje kako će se prema njemu odnositi u gotovo svakom aspektu američkog života".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.