DEUTSCHE WELLE Jedno od hapšenja izazvalo i međunarodnu pažnju

Nemilosrdni princ Mohamed bin Salman: Uklanja sve konkurente

Od progona nisu pošteđeni ni članovi kraljevske porodice

Avaz.ba / DW
04.06.2020 19:40

Mohamed bin Salman

Foto: DW

Metode prestolonasljednika Mohameda bin Salmana kojima „uklanja“ svoje konkurente su rabijatne. Od progona nisu pošteđeni ni članovi kraljevske porodice. Već u prvim mjesecima ove godine uhapšeno je više članova velike kraljevske porodice – koja broji oko 15.000 osoba, piše Deutsche Welle.

Jedno od tih hapšenja izazvalo je i međunarodnu pažnju. Radi se o princu Salmanu bin Abdulazizu koji je već 2018. uhapšen zajedno sa svojim ocem. Pokrenute su i kampanje sa ciljem njegovog oslobađanja.

Razlozi hapšenja za sada nisu poznati. 37-godišnjak je bio prije svega angažiran u dobrotvornim akcijama. Jedan dio svoje imovine donirao je, kako je javila francuska novinska agencija AFP, za socijalne projekte u nerazvijenim zemljama.

uhapšeni princ nije bio na glasu kao neko ko ima političke ambicije. Ali se uoči prošlih predsjedničkih izbora u SAD susreo s demokratskim zastupnikom u Kongresu Adamom Šifom (Schiffom), čovjekom koji se profilirao kao kritičar aktualnog šefa Bijele kuće - Donalda Trampa (Trumpa). A Tramp i saudijski prestolonasljednik njeguju vrlo dobre međusobne odnose.

Dvije međunarodne inicijative trude se trenutno oko oslobađanja princa. Za jednu od njih je odgovorna tvrtka „Sonoran Policy Group" (SPG) iz Vašingtona, koja se bavi komercijalnim lobiranjem. Po informacijama AFP-a, tu je kompaniju angažirao jedan prijatelj uhapšenog princa, koji živi u Parizu. On je s SPG-om, kako se tvrdi, sklopio ugovor o provođenju kampanje, ugovor vrijedan dva miliona dolara. Akcija je, sudeći po pisanju AFP-a, usuglašena s vladama SAD-a, Velike Britanije i Evropske unije. 

  • Kralj Salman bin Abdulaziz
    Kralj Salman bin Abdulaziz Foto: DW

Paralelno s SPG-om i Evropski parlament se trudi oko puštanja uhapšenog princa na slobodu. Već u februaru ove godine jedna delegacija evropskih zastupnika otputovala je u Rijad kako bi se na licu mjesta založila za oslobađanje više članova kraljevske porodice. Tada je Mark Tarabela, zamjenik predsjednika delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Arapskim poluotokom, izjavio kako je optimističan oko toga da će ta inicijativa imati pozitivne učinke.

Saudijsko kraljevstvo trenutno prolazi kroz tešku ekonomsku i političku krizu. Pad cijene nafte i borba protiv koronavirusa su prouzročili ozbiljne privredne posljedice. Vlada se osim toga u svijetu našla i na meti kritika zbog intervencije u Jemenu i ubojstva novinara Jamala Kašogija. 

I takvoj konstelaciji Saudijska Arabija bi mogla biti spremnija na razgovore nego do sada, komentira AFP kalkulacije dvije spomenute inicijative. Saudijska vlada je koncem travnja usvojila reformu pravosuđa. Njome je između ostaloga ukinuto bičevanje kao oblik kažnjavanja, a zabranjeno je i pogubljenje optuženika koji su u trenutku izvršenja kaznenog djela bili mlađi od 18 godina. 

Rabijatne metode

Nakon što Mohamed bin Salman u dogledno vrijeme, kako se nazire, naslijedi svog oca kralja Salmana, on će postati prvi kralj nove generacije na čelu države – prvi član generacije unuka, koji slijede sinove utemeljitelja države Abd al-Aziz ibn Sauda. Nakon što je MbS uspio poraziti druge kandidate u borbi za tron, on sad mora konsolidirati svoju moć, kaže Ali Adubisi, predsjednik organizacije za zaštitu ljudskih prava European Saudi Organisation for Human Rights (ESOHR) iz Berlina. 

- Među njegovim rođacima je bio cijeli niz aspiranata. I sad se on mora osigurati protiv njih - kaže Adubisi za DW. 

I baš iz tog razloga princ Salman je tako odlučno krenuo u obračun sa svojim kritičarima i potencijalnim rivalima. Početkom novembra 2017. on je naredio hapšenje desetak članova kraljevske porodice, ministara i poslovnih ljudi. Teretilo ih se za korupciju. Uhapšene osobe su smještene u hotel Ritz-Carlton u Rijadu. I nekoliko sedmica kasnije pušteni na slobodu – nakon što su platili, kako se tada govorilo, oko 86 milijardi eura.

Nova hapšenja

lanovi kraljevske porodice uhapšeni su i tokom ove godine. Na primjer princ Ahmed, brat aktualnog kralja, te Mohamed bin Najef, kraljev rođak – i ujedno konkurent Mohameda bin Salmana 2017. u utrci za nasljedstvo saudijskog kralja. Uhapšen je i Sad Aljabri, Najefov savjetnik, zajedno sa svoja dva sina. 

Nakon oslobađanja Aljabri je otišao u azil u Kanadu. I htio je tamo „prebaciti“ i svoje sinove – ali saudijske vlasti su obojici zabranili putovanja u inozemstvo.

Komentari

NA VRH