KLEKNULA I POLICIJA

Održana komemoracija Džordžu Flojdu: Gradonačelnik Mineapolisa kleknuo i zaplakao

Stotine građana pojavile su se na komemoraciji ispred murala koji je napravljen Flojdu u čast, neposredno kraj mjesta gdje je ubijen

Avaz.ba

4.6.2020

Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej (Jacob Frey), kleknuo je i zaplakao pored sanduka na početku komemoracije Afroamerikancu Džordžu Flojdu (George Floyd), koji je preminuo nakon što mu je tokom privođenja policajac skoro devet minuta klečao na vratu, prenosi CNN.

Na komemoraciju su stigli članovi Flojdove porodice, a ispred Univerziteta Nort Central okupila se grupa ljudi koji mu žele odati počast.

Sveštenik Al Šarpton, televizijski komentator i aktivista za građanska prava koji je predvodio molitvu, pohvalio je jedinstvo demonstranata protiv policijske brutalnosti.

- Vidio sam Amerikance različitih rasa i dobi, jedne uz druge kako zajedno marširaju i dižu glas - rekao je Šarpton televiziji MSNBC.

- Na prekretnici smo - dodao je Šarpton uoči skupa.

Šarpton je naveo kako su Afroamerikanci marginalizirani već 400 godina, te kako im "sve vrijeme neko drži nogu na vratu".

- Ne možemo da budemo ono što želimo i sanjamo jer nam stalno držite koljeno na vratu. Bili smo pametniji od nekih u našim školama, ali držali ste nam koljeno na vratu. Mogli smo da vodimo korporacije, ali držali ste nam koljeno na vratu. Kreativni smo, možemo što mogu i svi, ali nismo mogli zbog koljena na vratu. Ono što se dogodilo Flojdu događa se svaki dan u ovoj zemlji. U obrazovanju, u zdravstvu, u svakom području američkog života. Vrijeme je da ustanemo u Džordžovo ime i kažemo da sklone koljeno s naših vratova - rekao je.

Komemoracija Flojdu. AFP

Tijelo Džordža Flojda nalazi se u sanduku zlatne boje okruženo cvijećem, a osim njegovog portreta iza prisutnih je postavljen mural s njegovim likom, prenosi Guardian.

Stotine građana pojavile su se na komemoraciji ispred murala koji je napravljen Flojdu u čast, neposredno kraj mjesta gdje je ubijen.

Policija kleknula za Flojda. AFP

Šef policije Mineapolisa Medaria Aradondo (Arradondo) klekuo je dok je tužna povorka s tijelom Flojda prolazila do mjesta komemoracije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.