UKRAJINA

Zastrašujući video: Vaspitačica snimljena kako davi dijete

I dalje se utvrđuje tačan slijed događaja, ali istraga je pokazala da je vaspitačica udavila dijete jer je neutješno plakalo

Snimak objavljen na Facebooku. Screenshot

Avaz.ba

5.6.2020

Policija u Ukrajini ispituje sumnjivu smrt jednogodišnje djevojčice koja se 29. maja dogodila u jednom ilegalnom vrtiću u gradu Zaporožje.

Roditelje male Olesije vaspitačica je zvala nedugo nakon što su je ostavili u vrtiću i rekla im da je djevojčicu bila stavila na spavanje i da je malecka prestala da diše.

Međutim, naknadno se pojavio snimak sigurnosnih kamera na kom se vidi da je vaspitačica udavila dijete pokušavajući da ga spriječi da plače.

Kako prenose ukrajinski mediji, djevojčicu je majka oko 9 sati ostavila u vrtiću, a Hitna pomoć je u 10.45 konstatovala smrt djeteta.

I dalje se utvrđuje tačan slijed događaja, ali istraga je pokazala da je vaspitačica udavila dijete jer je neutješno plakalo. Naime, djevojčicu je prethodno drugo dijete ujelo za nogu dok su se svađale oko igračke. Djevojčica je plakala zbog ugriza, a na snimku se vidi kako je vaspitačica potom podiže na krevet, pregleda ranu od ugriza na nozi, a potom joj vezuje spužvu sa maramom oko vrata kako bi je smjestila da spava iako je dijete i dalje bilo uznemireno.

Vjeruje se da je djevojčica imala problem da dođe do vazduha, da je u panici počela da povraća, a potom da je izlučevine iz stomaka aspirirala u pluća jer nije imala gdje da ih izbaci, pošto joj je spužva bila vezana preko usta.

Nedugo potom vaspitačica ju je pronašla mrtvu, ali svjesna da će kamere pokazati šta je prethodilo tragediji, uzela je da briše snimke. Međutim, ključni snimak na kom se vidi kako joj vezuje "jastuk" oko vrata nije obrisala.

Uznemirujući snimak je objavio advokat oštećene porodice na svom Facebook profilu.

Preostaje da istragom bude utvrđeno kako je dijete tačno preminulo. U međuvremenu policija je privela vaspitačicu (51), tačnije vlasnicu ilegalnog vrtića. Kako je navedeno u policijskom saopćenju, ona se tereti da je u svom trosobnom stanu bez neophodnih dozvola napravila vrtić u kom je čuvala više djece. Sumnjiči se i da je izvršila ubistvo maloljetne osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.