MINEAPOLIS Dogovor predstavnika grada i države

Policiji zabranjena upotreba stiska vrata i gušenja osumnjičenih

Sporazum, koji će biti na snazi na sudu, zahtijeva od bilo kojeg pripdanika policije, bez obzira na dužnost ili čin, da odmah prijavi svom zapovjedniku ili nadređenom upotrebu sile

Fena
05.06.2020 21:08

Odgovor na smrt Džordža Flojda

Foto: AFP

Pregovarači grada Mineapolisa dogovorili su s predstavnicima države da se zabrani policiji upotreba stiska i gušenja nad osumnjičenim te zahtijevaju od policije da prijave i intervenišu kada pripadnik policije bude svjedok neovlaštene upotrebe sile.

To su dio dogovora između pregovarača i Odjela za ljudska prava Minesote, koji je ove sedmice pokrenuo istragu o građanskim pravima kao odgovor na smrt Džordža Flojda (George Floyd). Očekuje se da će Gradsko vijeće sporazum odobriti danas.

  • Očekuje se da će Gradsko vijeće sporazum odobriti danas
    Očekuje se da će Gradsko vijeće sporazum odobriti danas Foto: AFP

Sporazum, koji će biti na snazi na sudu, zahtijeva od bilo kojeg pripdanika policije, bez obzira na dužnost ili čin, da odmah prijavi svom zapovjedniku ili nadređenom upotrebu sile - gušenja ili stiska, javio je AP.

Svaki policajac koji vidi drugog policajca da počini bilo kakvu neovlaštenu upotrebu sile, uključujući bilo kakav pritisak na vrat osumnjičenog, mora intervenisati usmeno, pa čak i fizički.

Ako to ne urade, bit će podložni istoj disciplinskoj mjeri kao da su i sami upotrijebili prekomjernu silu nad osumnjičenim.

Komentari

NA VRH