OTAVA

Kanadski premijer kleknuo s demonstrantima u znak solidarnosti

S crnom maskom preko nosa i usta, Trudo je aplaudirao i kimao glavom kad je jedan od govornika kazao da svi moraju izabrati što će biti

Trudo kleknuo s demonstrantima. AFP

Avaz.ba

6.6.2020

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) kleknuo je u petak tokom antirasističkog skupa održanog u Otavi u znak solidarnosti s demonstrantima.

Okružen čuvarima s maskama, Trudi je kleknuo dok su demonstranti tražili prekid policijske brutalnosti i rasističkog ponašanja prema Afroamerikancima, usred povika: " Suprotstavimo se Trampu! Suprotstavimo se Trampu!"

Okupljanje u Otavi jedno je od nekoliko skupova planiranih u gradovima širom Kanade u znak solidarnosti s protestima u Sjedinjenim Državama što ih je potaknula nasilna smrt nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda (Georgea Floyda) kojeg je prošle sedmice u Mineapolisu ubio policajac.

S crnom maskom preko nosa i usta, Trudo je aplaudirao i kimao glavom kad je jedan od govornika kazao da svi moraju izabrati što će biti - "rasisti ili antirasisti".


Trudo na protestima u Otavi. AFP

Kanadski premijer koji je prošli tjedan bio prisiljen na riskantan diplomatski potez, izrazivši "užas i zaprepaštenje" zbog razvoja događaja u SAD-u te istodobno nastojeći ne imenovati i ne uvrijediti aktualnog američkog predsjednika, u međuvremenu se suočio sa sve većim pritiskom javnosti koja ga je pozvala da se javno suprotstavi Donaldu Trumpu.

Trudo je u utorak 21 sekundu oklijevao prije nego što je odgovorio na pitanje o Trampovoj prijetnji korištenja vojske kako bi ugušio proteste diljem SAD.

Umjesto toga Trudo je skrenuo pažnju na probleme s kojima se susreće Kanada kada su posrijedi sistemski rasizam prema autohtonim zajednicama i rasnim manjinama u zemlji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.