PANDEMIJA

Vrhovni sud Brazila zabranio policijske racije u favelama tokom pandemije

Sudac spominje slučaj četranestogodišnjeg crnog adolescenta kojega su ubili pripadnici savezne policije u raciji

Favela u Brazilu. Agencije

Piše: Avaz.ba

6.6.2020

Vrhovni sud Brazila zabranio je upade policijskih snaga u favele Rio de Žaneira (Rio de Janeira) dok traje pandemija koronavirusa nakon kritika policijskih racija sa smrtonosnim posljedicama.

Tokom 
sanitarne krize, policijske racije u siromašnim četvrtima nisu dopuštene osim u "apsolutno izvanrednim" slučajevima i uz prethodnu dozvolu državnog advokata, odlučio je sudac. 

- Nedavni izgredi u koje su uključene oružane operacije u državi u zajednicama u Riju" te "pandemija koja primorava ljude da budu zatvoreni u kućama (...) povećava rizike- piše u saopćenju.

Sudac spominje slučaj četranestogodišnjeg crnog adolescenta kojega su ubili pripadnici savezne policije u raciji.

Favela u Brazilu. Agencije

Na zidovima, prozorima, namještaju pronađeno je više od 70 rupa od metaka.

Policija je ranjenog dječaka prevezla helikopterom o čemu nije obavijestila porodicu koja je dijete pronašla 17 sati poslije, ali u mrtvačnici.

Sa 614.941 oboljelih od koronavirusa, Brazil zauzima drugo mjesto po broju zaraženih, a umrlih je 34.021 prema podacima na stranici Sveučilišne bolnice.

Međutim, predsjednik Bolsonaro cijelo vrijeme umanjuje razmjere epidemije, zagovara otvaranje gospodarstva i već je smijenio dva ministra zdravstva i na tu je dužnost imenovao bivšega generala uvjeren da će on dobro voditi sektor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.