AMERIKA

I gradonačelnica koju je Tramp napao pridružila se hiljadama demonstranata

U Vashingtonu kod Lincoln Memoriala okupilo hiljade demonstranata, a isti broj je stigao i ispred Bijele kuće

Bouser se pridružila građanima. AFP

Avaz.ba

6.6.2020

U Vašingtonu, kao i u brojnim državama Sjedinjenih Ameirčkih Država počeli su veliki protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti zbog nedavnog policijskog ubojstva Džordža Flojda (George Floyd).

Hiljadama demonstranata na ulicama Vašingtona pridružila se i gradonačelnica Mjurijel Bouser (Muriel Bowser). Na Twitteru je pozvala građane da glasaju protiv Trampa na izborima u 11. mjesecu.

U Vashingtonu kod Lincoln Memoriala okupilo hiljade demonstranata, a isti broj je stigao i ispred Bijele kuće, objavila je vašingtonska policija. 

Još jedna skupina demonstraata se nalazi pred američkim Kongresom. Veće okupljanje očekuje se kasnije tokom dana. Demonstrante je trubljenjem podržao dio automobila koji prolaze, a neki građani su im donijeli vodu i hrane kako bi im olakšali boravak na vrućini. 

Temperatura u američkoj prijestolnici prešla je 30 stepeni. Stotine demonstranata marširalo je pored Sveučilišta "George Washington", uzvikujući parole poput „Ruke gore, ne pucaj!“, „Marširamo za nadu, ne za mržnju“, te „Ne mogu disati“, što je referenca na Flojdove posljednje riječi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.