GLOBUS

Brazilsku vladu optužuju da skriva umrle od koronavirusa

Autoritaran, bešćutan i neljudski pokušaj skrivanja umrlih od Covida-19

Optužili vladu Žaira Bolsonara da "skriva" umrle. AFP

Avaz.ba

7.6.2020

Regionalne zdravstvene vlasti u Brazilu optužile su vladu Žaira Bolsonara (Jair) da "skriva" umrle od koronavirusa pošto je dužnosnik ministarstva zdravstva izrazio sumnju u službene podatke.

- Autoritaran, bešćutan i neljudski pokušaj skrivanja umrlih od Covida-19 koji se protivi etici neće uspjeti - istaklo je Nacionalno vijeće ministara zdravstva, organizacije koja okuplja te vlasti.

Dan ranije ministarstvo je prestalo objavljivati ukupan broj umrlih u Brazilu i daje samo broj umrlih u protekla 24 sata. Istog je dana zatvorena i mrežna stranica koja objavljuje javne statističke podatke. Ponovo se pojavila na internetu u subotu ali samo s podacima u protekla 24 sata, bez regionalnih i ranijih podataka.

- Sa zdravstvenog gledišta, svjedoci smo tragedije (...) Neinformisati znači da je država štetnija od virusa - upozorio je u razgovoru koji je u subotu objavljen na društvenim mrežama Bolsonarov bivši ministar zdravstva Luiz Henrike Mandeta (Henrique Mandetta) koji je smijenjen u aprilu pošto je izrazio neslaganje s politikom savezne vlade.


Vizard: Izgubili smo hiljade Brazilaca. Agencije

U petak je privremeni državni sekretar za nauku, tehnologiju i strateško ulaganje Karlos Vizard (Carlos Wizard) rekao za list Globo da se službeni podaci umanjuju zbog "izmišljenih i manipuliranih" brojeva. 

Regionalne vlasti su odgovorile da su zgrožene takvom izjavom koju su nazvale "vrijednom prijezira". Vizard, milioner koji se obogatio poučavajući engleski i koji nema iskustva u zdravstvu, kritizirao je rezultate Mandete koji je ljekar. 

- Kada su se pojavili prvi slučajevi zaraze virusom govorili su da ne treba odmah ići u bolnicu kako bi se spriječilo okupljanje ljudi. Oni kod kojih je bolest uznapredovala, trebali su poći liječniku. Nažalost, slušajući takve upute izgubili smo hiljade Brazilaca - rekao je.

Napomenuo je da se danas ministarstvo zdravstva zauzima za "rano liječenje" skupinom lijekova među kojima je hidroksiklorokin koji je podijelio međunarodnu naučnu zajednicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.