POPUŠTANJE MJERA Nakon tri mjeseca

Danska otvara kupališta i sportske dvorane

Krajem maja monarhija je najavila da od 15. juna otvara granicu za njemačke, norveške i islandske državljane

Avaz.ba

Od ponedjeljka popuštanje mjera

Foto: AFP


Danska nastavlja popuštati epidemiološke mjere i u ponedjeljak otvora sportske i zabavne centre, pa tako i kupališta i sportske dvorane, gotovo tri mjeseca nakon njihova zatvaranja zbog novog koronavirusa.

Odluka se odnosi na "dvoranske sportove i na klubove koji nisu bili počeli raditi te na (...) sve prostore u kojima se održavaju športske i zabavne aktivnosti, među kojima igraonice, prostore za rekreaciju i za kupanje, bazene i teretane", saopćilo je ministarstvo kulture na svojoj mrežnoj stranici.

Korisnici dvorana, bazena i drugih zatvorenih sportskih objekata moći će nastaviti svoje aktivnosti uz neka ograničenja.

Mjere će se obznaniti "čim prije" kako bi se osigurao fizički razmak i dobra higijena, rekla je ministrica kulture Džoj Mogensen (Joy), a prenosi novinska agencija Ritzau. 

  • Zatvorene granice do kraja ljeta za EU

    Zatvorene granice do kraja ljeta za EU

    Foto: AFP


Danska se sredinom marta odlučila za sistem poluizolacije kako bi spriječila širenje novog koronavirusa.  Vrtići, jaslice i škole u Danskoj otvoreni su 15. aprila. Nakon njih počeli su raditi mali obrtnici, zatim trgovački centri i na kraju restorani i barovi. 

Krajem maja monarhija je najavila da od 15. juna otvara granicu za njemačke, norveške i islandske državljane a dolazak državljana drugih zemalja EU i Ujedinjenog Kraljevstva odgodila je do kraja ljeta.

Danska je od izbijanja epidemije zabilježila oko 12.000 oboljelih od novog koronavirusa i 587 umrlih.

Više o:

Koronavirus Danska
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na