SRAMOTNO

Još jedna žrtva policijske brutalnosti: Mlada Afroamerikanka upucana u stanu

Tejlor je 13. marta nešto prije ponoći bila u svom domu kada su je upucali pripadnici policije u Luizvilu

Tejlor: Ubijena je prije dva mjeseca. Agencije

Piše: Avaz.ba

7.6.2020

Mlada Briona Tejlor (Brion Taylor) ubijena je prije dva mjeseca kada je policija raznijela vrata njenog stana i upucala je osam puta. Bila je Afroamerikanka. 

Od tog dana dogodilo se još mnogo toga, a iako se činilo da su njeno ime svi zaboravili, na jučerašnji dan odjekivalo je ulicama SAD.

Naime, Tejlor je 13. marta nešto prije ponoći bila u svom domu kada su je upucali pripadnici policije u Luizvilu. Oficir Džonatan Matingli, detektivi Bret Henkison i Majls Kosgrov nasilno su upali u stan uz nalog za pretres. 

Policija je imala nalog za pretres zbog trgovine drogom, ali i pogrešnu adresu. Naime, policija je vodila istragu protiv dvojice muškaraca osumnjičenih za trgovinu drogom u kući udaljenoj skoro 16 kilometara od Brioninog stana. Sudija je potpisao nalog za pretres stana jer je policija vjerovala da je jedan od dvojice muškaraca upravo koristio taj stan za razmjenu paketića. Riječ je bila o nalogu "bez kucanja", što znači da policija upada bez ikakvog upozorenja. 


Tejlor: Ubijena je prije dva mjeseca. Agencije

Kako prenose svjetski mediji, u stanu nije nađena nikakva droga, a u tužbi protiv policajaca se navodi da su pretjerano upotrijebili silu. Zvaničan stav policije u Luizvilu je da su počeli da pucaju kada je jedan od njih ranjen.

FBI je tek 21. maja objavio da otvara istragu, te pomaka u ovom slučaju ima veoma malo.

Trojica policajaca koja su učestvovala u incidentu su na otpustu dok traje istraga. 

Briona je 5. juna trebalo da napuni 27 godina. Radila je u Hitnoj službi i to u dvije bolnice u periodu epidemije korona virusa. Njena majka ju je opisala kao nekog ko je obožavao porodicu i imao velike snove o uspjehu u životu. 

- Imala je plan da postane medicinska sestra, da kupi kuću, a onda začne porodicu. Nije zaslužila ovo - navela je njena majka.

Da bi svijet čuo za njenu priču bilo je potrebno više mjeseci i to kada su riječ o slučaju proširili aktivisti, poznate ličnosti i neki političari.

Dva mjeseca kasnije i cijela Amerika zna ime Brione Taylor, te su se juče na ulicama širom zemlje našli transparenti posvećeni upravo njoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.