PANDEMIJA Dječak dobio nagradu od predsjednika

Mali Kenijac osmislio spravu za pranje ruku u borbi protiv korone

Vamukota je bio najmlađi među 68 dobitnika nagrade kenijskog predsjednika Uhurua Kenijate

Avaz.ba

Devetogodišnji kenijski dječak Stiven Vamukota, koji je napravio drveni uređaj za pranje ruku da bi ograničio širenje koronavirusa, dobio je početkom nedjelje nagradu od predsjednika zemlje.

Vamukota je bio najmlađi među 68 dobitnika nagrade kenijskog predsjednika Uhurua Kenijate. On je napravio poluautomatsku mašinu za pranje ruku kako bi se njegovi sugrađani što bolje borili protiv koronavirusa. U Keniji inače ima više od 2.000 potvrđenih slučajeva.

Dečak je prikupio drvo, eksere i malu posudu za vodu da bi napravio mašinu. Njegov otac Džejms se vratio sa posla jednog dana i shvatio da je dečak iskoristio drvo koje je on nameravao da iskoristi da napravi prozor.

  • Devetogodišnji kenijski dječak Stiven Vamukota

    Devetogodišnji kenijski dječak Stiven Vamukota

    Foto: Agencije


- Vidio sam da njegova konstrukcija nije baš stabilna, pa sam mu pomogao da napravi neke izmjene. Nisam htio da mu se cjeli trud raspadne - kaže otac Džejms. 

Mašina inače ima dvije pedale, jednu koja oslobađa sapun i drugu, koju kad pritisnete izlazi voda. Korisnici ne moraju da dodiruju površine rukama jer sve pritiskaju stopalima, a tako se smanjuje i mogućnost zaraze.

Prema očevim riječima, njegov sin je smislio sve zahvaljujući školskom sistemu koji djecu uči da sklapaju i konstruišu razne stvari.

Guverner oblasti Bungoma obećao je dječaku stipendiju za dalje školovanje, u školi koja će moći da isprati njegov talenat. 

Prema rečima dječakovog oca, Stiven je uvijek govorio da želi da gradi fabrike i postane inženjer.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na