ANKETE

Više od pola republikanaca smatra da SAD ide u krivom smjeru

Samo 46 posto Amerikanaca koji se definiraju kao republikanci smatra da je država na pravom putu

Tramp: Gubi podršku. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

7.6.2020

Republikanci su danas pesimističniji u pogledu smjera kojim ide SAD nego što su to bili u bilo kojem trenutku dosadašnjeg mandata predsjednika Donalda Trampa (Trump) čiju vladu vladu pogađaju tri krize – pandemija koronavirusa, ekonomski pad i masovni protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma.

Samo 46 posto Amerikanaca koji se definiraju kao republikanci smatra da je država na pravom putu, pokazala je anketa Reutersa i Ipsosa provedena prošle sedmice.

Početkom marta, prije nego što je koronavirus zatvorio velike dijelove države, oko 70 posto republikanaca bilo je optimistično u pogledu smjera kojim idu Sjedinjene Države.

Pesimizam među Trampovim pobornicima mogao bi mu ugroziti borbu za drugi mandat. Izbori za predsjednika dražve održavaju se u novembru, a Trumpov izazivač je demokrat Džo Bajden (Joe Biden), bivši potpredsjednik u dva mandata Baraka Obame (Barack).

Da je SAD na krivom putu smatra 37 posto republikanaca, 17 posto njih reklo je da bi glasalo za Bajdena ako bi se izbori održali sada, a 63 posto planira glasati za Trampa.

Republikanci se nadaju da će ekonomski oporavak na jesen ipak poboljšati Trampove izglede.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.