ALARMANTNO

Ruski plaćenici u bijegu iz Libije ostavljaju za sobom bombe iznenađenja

Libijski general Khalifa Haftar bori se zajedno s hiljadama plaćenika

"Medvjedić bombu" ostavili su ruski plaćenici koji su bježali iz ratom razorene Libije. Ilustracija

Avaz.ba

7.6.2020

Fotografije objavljene u petak prikazuju igračku na kojoj je nalijepljena granata izazvale su veliku pometnju. Naime, "medvjedić bombu" ostavili su ruski plaćenici koji su bježali iz ratom razorene Libije.

Libijski dužnosnici rekli su da je zamka pronađena u civilnom domu u Tripoliju nakon što se libijski zapovjednik uz podršku Rusije povukao iz glavnog grada.

Libijski general Khalifa Haftar bori se zajedno s hiljadama plaćenika koji su mu pomogli da sruši vladu koju podržava UN.


Fotografije objavljene u petak prikazuju igračku na kojoj je nalijepljena granata. Agencije

Jučer su snage odane Vladi nacionalnog sporazuma (GNA) zauzele posljednje veliko uporište Haftara u blizini glavnog grada.

Poraz je zaustavio iznenadni kolaps njegove 14-mjesečne ofenzive na glavni grad.

Glasnogovornik vladine kontraofanzive, operacija Burkan Al-Ghadab (vulkan bijesa), rekao je o zamki sa medvjedićem: 'Naše herojske snage unutar jednog od domova civila u oslobođenim područjima glavnog grada pronašle su igračku sa eksplozivnom napravom koje su Haftarove terorističke milicije ostavile prije bijega. "

Nezavisni istraživač oružja Caliber Obscura rekao je da je smrtonosna naprava tipična za metode koje je koristila ruska privatna vojna kompanija Wagner.

Poslije su vidjeli kako medvjeda paradiraju radosni stanovnici na glavnom trgu u Tripoliju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.