MJERE IZOLACIJE

Velika Britanija uvela nova pravila za putnike, vrijede od danas

Zakon donesen kako bi se spriječio drugi val koronavirusa

Od danas nova pravila. AFP

Avaz.ba

8.6.2020

Nova pravila po kojima svi koji ulaze u Veliku Britaniju moraju u 14-dnevnu izolaciju stupila su danas na snagu.  Osobe koje ulaze u zemlju, uključujući i britanske državljane, morat će dati adresu na kojoj će provesti samoizolaciju, a ako prekrše pravila mogu biti kažnjeni kaznom do 1.000 funti. 

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel kazala je da je zakon donesen kako bi se spriječio drugi val koronavirusa.  Međutim, neki poslovni subjekti upozorili su da će biti teško pogođeni tim pravilima. 

Osobe koje dolaze iz Irske, Kanalskih otoka ili otoka Man ne trebaju u izolaciju, a postoje i iznimke za radnike u nekim industrijama kao i medicinske radnike u nekim sektorima.


Patel: Mjere proporcionalne i provode se u pravom trenutku. AFP

Svi drugi morat će ispuniti "putnički lokator" po dolasku.  Ako nisu u stanju dati adresu na kojoj će boraviti, vlada će organizirati smještaj na račun putnika. Postojat će i provjere da se vidi poštuju li se pravila. 

Vladine mjere kritizira prije svega avioindustrija, ali Patel kaže da su mjere proporcionalne i provode se u pravom trenutku.

Nauka je jasna, ako limitiramo rizik unosa novih slučajeva izvana, možemo pomoći u zaustavljanju razornog drugog vala - rekla je Patel.  

Putnici u tranzitu, koji ne prolaze graničnu kontrolu, također su među onima koji su izuzeti od obvezne izolacije.  Industrija putovanja općenito je kritična prema mjerama jer kaže da će razdoblje izolacije odvratiti posjetitelje i tako dovesti u opasnost radna mjesta. Prerađivačka industrija također kaže da će je mjere jako pogoditi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.