NJEMAČKA

Uhapšen muškarac koji je prijetio da mu je "cilj da ubija muslimane"

Istraga nagovještava da je mladić odavno razmatrao izvršenje napada da bi privukao pažnju svjetskih medija, dodaje tužilaštvo

Muškarac je prije tri dana najvio da ima namjeru izvršiti napad. Agencije

S.K./Avaz.ba

8.6.2020

Njemačkapolicija uhapsila je muškarca pod sumnjom da će napasti muslimane dok je citirao osobu koja je napala džamije u Novom Zelandu prošle godine, saopštilo je danas tužilaštvo.

Muškarac star 21 godinu iz sjevernog grada Hildeshajm osmunjičen je da je objavio u chatu na internetu prije tri dana namjeru da će izvršiti napad "sa višestrukim žrtvama", objavilo je tužilaštvo.

Mladić je priveden u subotu, a u njegovom stanu pronađeno je oružje koje je navodno nabavio radi izvršenja napada, kao i "fajlovi sa radikalnim desničarskim sadržajim", navodi tužilaštvo. 

Ime osumnjičenog nije objavljeno.

Sudija je danas odlučio da muškarac ostane u pritvoru pod sumnjom da je odgovoran za narušavanje mira prijetnjom da će izvršiti krivično djelo i za finansiranje terorizma.

Istraga nagovještava da je mladić odavno razmatrao izvršenje napada da bi privukao pažnju svjetskih medija, dodaje tužilaštvo.

Uhapšeni je u chatu pomenuo muškarca koji je napao dvije džamije u Novom Zelandu i ubio 51 osobu u martu 2019. godine i rekao da želi da uradi nešto slično. On je precizirao da mu je cilj da "ubija muslimane", navodi njemačko tužilaštvo.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.