PANDEMIJA

Poljska privremeno zatvara rudnike zbog širenja koronavirusa među rudarima

Pojasnio je da će rudarima u cijelosti biti isplaćene plate za tri sedmice te kako kaže neće biti problema u nabavljanju ugljenom

Poljska privremeno zatvara rudnike. Agencije

Avaz.ba

8.6.2020

Poljska će od sutra na tri sedmice zatvoriti dvanaest rudnika ugljena kako bi spriječila širenje zaraze koronavirusa među rudnicima. Najavio je ovo zamjenik poljskog premijera. 

Vlasti u Poljskoj potvrdile su nagli porast broja slučajeva zaraze koronavirusom među rudarima koji rade u rudnicima u južnom dijelu zemlje.

Među rudarima u rudnicima ugljena potvrđeno je gotovo 20 posto od ukupnog broja slučajeva zaraze u Poljskoj, prenijela je državna novinska agencija PAP.

- Ove su mjere nužne kako bi se pokušalo zaustaviti epidemiju-  kazao je Sasin na konferenciji za medije.

Pojasnio je da će rudarima u cijelosti biti isplaćene plate za tri sedmice te kako kaže neće biti problema u nabavljanju ugljenom.


Poljska privremeno zatvara rudnike. Agencije

U saopćenju navode kako je među rudnicima zabilježeno ukupno 2.771 slučaj zaraze koronavirusom uglavnom u rudnicima Pniowek i Zofioxka. 

Ova grupacija zapošljava oko 20 hiljada ljudi, a druga PGG, koja upravlja s deset ostalih rudnika čije je privremeno zatvaranje najavljeno, ima 40 hiljada zaposlenih. 

Pandemija koronavirusa prouzrokovala je dodatne poteškoće poljskim rudnicima ugljena koji su ranije suočeni s krizom zbog pada potražnje, niskih cijena i nagomilanih zaliha.

U Poljskoj je od covida-19 umrla 1161 osoba, a zaraženo ih je 26.780.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.