SJEDINJENE DRŽAVE

Kovčeg s tijelom Džordža Flojda stigao u crkvu u Hjustonu

Šestosatno izlaganje kovčega u crkvi u Hjustonu bit će obavljeno tokom dana po lokalnom vremenu

Flojd je odrastao u Hjustonu. Ilustracija

Avaz.ba

8.6.2020

Kovčeg s tijelom Džordža Flojda (George Floyd) stigao je u ponedjeljak u crkvu u njegovom matičnom gradu Hjustonu, u nizu memorijalnih službi u njegovu čast.

Šestosatno izlaganje kovčega u crkvi u Hjustonu bit će obavljeno tokom dana po lokalnom vremenu. Posjetioci moraju nositi maske i rukavice kako bi se povinovali preporukama za izbjegavanje koronavirusa. Flojdova pogrebna ceremonija i sahrana bit će održani u utorak.

Flojd, Afroamerikanac s lisicama na rukama, preminuo je 25. maja nakon što mu je policajac iz Mineapolisa nekoliko minuta pritiskao vrat svojim koljenom, čak i kada je on prestao davati znake života. Njegova smrt pokrenula je međunarodne proteste i privukla je pažnju na policijsko ponašanje prema Afroamerikancima.


bioFlojd je bio poznati srednjoškolski igrač američkog nogometa. Ilustracija

Prethodni memorijali za Flojda održani su u u Mineapolisu i u Refordu, u saveznoj državi Sjeverna Karolina, gradu u kome je rođen.


Flojd je odrastao u Hjustonu i bio je poznati srednjoškolski igrač američkog nogometa. On se prije nekoliko godina preselio u Mineapolis u potrazi za poslom i novim početkom, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.