KOREJA

Prvi čovjek Samsunga mogao bi ponovno u zatvor

Lee je samome sebi pripisao veći udio u kompaniji

Jay Y. Lee. Agencije

Avaz.ba

9.6.2020

Nasljednik dugogodišnjeg generalnog direktora Samsunga, te de facto prvi čovjek ove kompanije, Jay Y. Lee, proteklih je godina u medije dolazio tek kada je imao problema s pravosudnim sistemom Južne Koreje. Bio je, podsjetimo, optužen, pa potom i osuđen, zbog davanja mita opozvanoj predsjednici Južne Koreje Park Geun-hye. Nakon prve presude koja mu je odredila pet godina zatvora, prizivni je sud kaznu umanjio, pa je Lee zatvor napustio u februaru 2018. godine. Od tada se za njega nije mnogo čulo, no ponovno je završio na naslovnicama ovih dana, a opet je povod – sudski proces.

Prvo mito, potom korupcija

Ovoga puta Jay Y. Lee na sudu završio pod optužbana za poslovne malverzacije. Pod upitnikom je njegova uloga u spajanu dvaju Samsungovih podružnica iz 2015. godine. Tada su spajane Samsung C&T i Cheil Industries, pri čemu je Lee navodno manipulirao vrijednostima dionica ovih kompanija. Napuhivanjem vrijednosti kompanije Samsung Biologics, čiji je većinski dioničar bio Cheil Industries, Lee je samome sebi pripisao veći udio u kompaniji, i tako ilegalno povećao vlastiti utjecaj u upravljačkoj strukturi Samsunga.

Istodobno je, tvrde tužitelji, obespravio niz malih dioničara. Iz Samsuga odgovaraju kako optužbe nisu u vezi sa zdravim razumom, te kako Lee nije bio uključen u donošenje odluka oko spornog pripajanja podružnica.

Jay Y. Lee se u ponedjeljak ujutro pojavio na sudu u Seoulu, gdje je saslušan, a nakon toga očekuje odluku o eventualnom istražnom pritvoru. Tamo bi mogao provesti prvo 20 dana, a potom i do šest mjeseci, ako prema mišljenju suda to bude potrebno za vrijeme suđenja.

Lee je trenutno i dalje formalno potpredsjednik Samsunga, te drži oko 11% dionica kompanije. Njegov otac Lee Kun-hee od 2014. godine je u teškom stanju, vjeruje se da je u komi nakon srčanog udara, a upravo 51-godišnji Jay Y. Lee je njegov nasljednik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.