OD DANAS

Sjeverna Koreja prekida telefonske linije s Južnom Korejom

Već nekoliko dana Sjeverna Koreja optužuje Južnu Koreju, prijeteći zatvaranjem međukorejskog ureda za vezu i drugih projekta

Aktivisti šalju poruke u Sjevernu Koreju. Fena

Fena

9.6.2020

Sjeverna Koreja saopćila je u utorak da će prekinuti telefonske linije s Južnom Korejom kao prvi korak ka isključivanju svih kontakata sa Seoulom, izvijestila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Već nekoliko dana Sjeverna Koreja optužuje Južnu Koreju, prijeteći zatvaranjem međukorejskog ureda za vezu i drugih projekta ako Jug ne zaustavi aktiviste da šalju propagandne letke i druge materijale kojima se kritizira vodstvo Pjongjanga, navodi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Najviši vladini dužnosnici u Sjevernoj Koreji, uključujući sestru lidera Kim Jong-una, Kim Jo-jong i potpredsjednika Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije Koreje Kim Jong-čola, odlučili su „da rad prema Jugu treba temeljito okrenuti kao onaj protiv neprijatelja", prenosi KCNA.


Kim Jong-un. AFP

Kao prvi korak, utorak u podne, Sjeverna Koreja zatvorit će linije komunikacije u međukorejskom uredu za vezu i vruće linije između dviju vojski i predsjedničkih ureda, navodi se u izvještaju.

U utorak ujutro, sjevernokorejski dužnosnici nisu odgovorili na rutinski dnevni poziv u uredu za vezu, niti na pozive na vojne telefonske linije, izjavila je na brifingu glasnogovornica južnokorejskog ministarstva obrane, prenosi Reuters.

Rutinski pozivi između Južne i Sjeverne Koreje su osnovno sredstvo komunikacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.