LONDON

Katar donira 20 miliona dolara Alijansi za cjepiva

Šeik Al Thani pozvao je međunarodnu zajednicu da zajednički radi na osiguravanju pravednosti u pružanju potrebnih lijekova i medicinske opreme svim zemljama

Šeik Tamim Bin Hamad Al-Thani: Podrška i ulaganje timovima za razvoj cjepiva. Avaz

S.K./Avaz.ba

9.6.2020

Emir Države Kataršeik Tamim bin Hamad Al Thani najavio je podršku Države Katar Globalnoj alijansi za cjepiva i imunizaciju "GAVI" u vrijednosti od 20 miliona dolara. 

Šeik Al Thani pozvao je međunarodnu zajednicu da zajednički radi na osiguravanju pravednosti  u pružanju potrebnih lijekova i medicinske opreme svim zemljama. 

On je naglasio naglasio podršku Države Katar Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) za njezine koordinacijske napore u borbi protiv pandemije COVID-19 i promicanje globalne spremnosti za suočavanje sa zaraznim bolestima u budućnosti. 

To je navedeno tokom govora šeika Al Thanija na Globalnom samitu o vakcinama 2020. koji je  održan virtuelno iz Londona, na kojem je sudjelovalo niz suverena, najviših šefova država i vlada, predstavnika zemalja, šefova međunarodnih i regionalnih organizacija i direktora mnogih svjetskih kompanija koje podržavaju programe „GAVI-ja“. 

Ova kriza pokazala je da ne postoji alternativa međunarodnoj saradnji i razmjeni iskustava, što zahtijeva udvostručenje zajedničkih napora za uklanjanje COVID-19 s učinkovitim vakcinama i lijekovima, te pripreme za suočavanje sa novim epidemijama na duže staze - naglasio je Šeik Al Thani. 

Katar je u krizi izazvanoj koronavirusom donirao pomoć za više od 20 zemalja svijeta, bilo da je riječ o medicinskoj pomoći, izgradnji terenskih bolnica, te ulaganju 140 miliona dolara za zdravstvene ustanove koje rade na razvoju vakcine i osiguravanju efikasnosti zdravstvene zaštite, posebno u najmanje razvijenim zemljama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.