RASIZAM

Pipadnici Kju Kluks Klana došli na proteste: Morali se udaljiti

Otjerale ih dvije grupe koje baš i nisu u ljubavi

Pripadnici KKK: Brzo udaljeni. Printscreen

Avaz.ba

9.6.2020

Rasne tenzije u SAD su na nikad višem nivou od smrti Džordža Flojda (Gorge Floyd), koji je ubijen prilikom brutalnog policijskog hapšenja. Širom države, ali i svijeta, već sedmicama se održavaju nasilni protesti, a članovi Kju Kluks Klana su željeli još malo "doliti ulja na vatru", ali im to nije pošlo za rukom.

Dok je u gradu Falonu u Nevadi održavan protest dvije grupe, jedne koja se poručuje da su biti životi Afroamerikanaca i druge koja poručuje da su bitni životi svih ljudi, odjednom su se niotkuda pojavili članovi KKK sa bijelim kapuljačama na glavama noseći transparente sa porukama podrške Donaldu Trampu (Trump). 

Tada se dogodilo neočekivano, dvije grupe demonstranata, koje su se sporadično "kačile" tokom dana, odjednom su se ujedinile i došle da "kulturno isprate" članove klana s ulice.

Okupljeni su snimali čitavu scenu, a na snimku koji kruži društvenim mrežama ima komentara poput: "Ko je poslao ove klovnove?"

- Ovo je bukvalno prvi put da sam vidio bele supremaciste koji izlaze na bilo koji protest i pokrivaju svoja lica. Ovo bi moglo biti, pa inscenirano - napisao je jedan korisnik Twittera.

Ubrzo su pridošlice poskidale svoje kapuljače i nakon razgovora s policijom mirno se udaljili sa protesta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.