REAKCIJE Generalni sekretar Ujedinjenih nacija

Gutereš pozvao na globalnu borbu protiv rasizma

Ta pošast krši Povelju Ujedinjenih nacija i uništava temelje našim suštinskim vrijednostima, poručio Gutereš

Avaz.ba / Fena

Gutereš: Spriječiti diskriminaciju

Foto: Agencije


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) pozvao je na globalnu borbu protiv rasizma i diskriminacije nakon „ubilačkog čina policijske brutalnosti“ protiv Džordža Flojda (George Floyd) koji je izazvao proteste širom Sjedinjenih Država i svijeta.

Gutereš navodi u pismu svom osoblju da je „pozicija Ujedinjenih nacija prema rasizmu kristalno jasna: ta pošast krši Povelju Ujedinjenih nacija i uništava temelje našim suštinskim vrijednostima“.

Gutereš piše da je „primat razuma, tolerancije, uzajamnog poštovanja u svijetu sada „dramatično doveden u pitanje nacionalizmom, neracionalnošću, populizmom, ksenofobijom, rasizmom, bjelačkom nadmoći i raznim formama neonacizma“.

  • Gutereš: Problem nije samo policijska brutalnost

    Gutereš: Problem nije samo policijska brutalnost

    Foto: Agencije


Naglašava da centralni problem nije samo policijska brutalnost, nego „poteškoća s kojima se brojne vlasti suočavaju u bavljenju s diverzitetom“, počevši od takozvanog profiliranja.

Čelnik Svjetske organizacije pozvao je sve policijske snage da budu potpuno obučene na polju ljudskih prava, dodajući da je „u brojnim slučajevima policijska brutalnost izražavanje nezadovoljstva policajaca samim sobom, kao i nedostatka psihosocijalne podrške njima“, prenosi AP.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na