REAKCIJE

Gutereš pozvao na globalnu borbu protiv rasizma

Ta pošast krši Povelju Ujedinjenih nacija i uništava temelje našim suštinskim vrijednostima, poručio Gutereš

Gutereš: Spriječiti diskriminaciju. Agencije

Avaz.ba / Fena

9.6.2020

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) pozvao je na globalnu borbu protiv rasizma i diskriminacije nakon „ubilačkog čina policijske brutalnosti“ protiv Džordža Flojda (George Floyd) koji je izazvao proteste širom Sjedinjenih Država i svijeta.

Gutereš navodi u pismu svom osoblju da je „pozicija Ujedinjenih nacija prema rasizmu kristalno jasna: ta pošast krši Povelju Ujedinjenih nacija i uništava temelje našim suštinskim vrijednostima“.

Gutereš piše da je „primat razuma, tolerancije, uzajamnog poštovanja u svijetu sada „dramatično doveden u pitanje nacionalizmom, neracionalnošću, populizmom, ksenofobijom, rasizmom, bjelačkom nadmoći i raznim formama neonacizma“.


Gutereš: Problem nije samo policijska brutalnost. Agencije

Naglašava da centralni problem nije samo policijska brutalnost, nego „poteškoća s kojima se brojne vlasti suočavaju u bavljenju s diverzitetom“, počevši od takozvanog profiliranja.

Čelnik Svjetske organizacije pozvao je sve policijske snage da budu potpuno obučene na polju ljudskih prava, dodajući da je „u brojnim slučajevima policijska brutalnost izražavanje nezadovoljstva policajaca samim sobom, kao i nedostatka psihosocijalne podrške njima“, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.