TURSKA

Erdoan: Proizveli smo lijek koji se koristi u liječenju od korone

Moramo se naviknuti na činjenicu da će se novi period koji nazivamo "novom normalnošću" nastaviti neko vrijeme, rekao je Erdoan

Erdoan: Mlađi se mogu kretati samo s roditeljima. Agencije

Avaz.ba

9.6.2020

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) danas je najavio nastavak ublažavanja ograničenja uvedenih u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa.

Moramo se naviknuti na činjenicu da će se novi period koji nazivamo "novom normalnošću" nastaviti neko vrijeme - rekao je Erdoan nakon trosatnog sastanka Kabineta u glavnom gradu Ankari. 

Erdoan je najavio da će kina, pozorišta i šou centri biti ponovo otvoreni od 1. jula širom zemlje. On je dodao da se radno vrijeme objekata kao što su restorani i kafići produžava sa 22 na 24 sata.

Također, građanima starijima od 65 i više godina biće omogućeno da izlaze svaki dan između 10 i 20 sati, a ograničenje kretanja za mlađe od 18 godina potpuno je ukinuto pod uvjetom da budu u pratnji roditelja. Od 15. juna sa radom će početi i dvorane za vjenčanja.

Erdoan: Od 15. juna sa radom će početi i dvorane za vjenčanja. Agencije

- Turski naučnici uspješno su proizveli lijek Favipiravir koji se koristi u liječenju COVID-19“, istakao je Erdoan. 

Turska je 1. juna objavila prvu fazu ublažavanja restriktivnih mjera s obzirom da je zemlja napredovala u borbi protiv pandemije korona virusa. 

U Turskoj je do sada potvrđen 172.114 slučaj zaraze koron avirusom, dok je broj oporavljenih prešao 144.598. Od posljedica COVID-19 do sada je preminulo 4.728 osoba, govore podaci Ministarstva zdravstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.