TURSKA Najavio nastavak ublažavanja mjera ograničenja

Erdoan: Proizveli smo lijek koji se koristi u liječenju od korone

Moramo se naviknuti na činjenicu da će se novi period koji nazivamo "novom normalnošću" nastaviti neko vrijeme, rekao je Erdoan

Avaz.ba
09.06.2020 22:52

Erdoan: Mlađi se mogu kretati samo s roditeljima

Foto: Agencije

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) danas je najavio nastavak ublažavanja ograničenja uvedenih u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa.

Moramo se naviknuti na činjenicu da će se novi period koji nazivamo "novom normalnošću" nastaviti neko vrijeme - rekao je Erdoan nakon trosatnog sastanka Kabineta u glavnom gradu Ankari. 

Erdoan je najavio da će kina, pozorišta i šou centri biti ponovo otvoreni od 1. jula širom zemlje. On je dodao da se radno vrijeme objekata kao što su restorani i kafići produžava sa 22 na 24 sata.

Također, građanima starijima od 65 i više godina biće omogućeno da izlaze svaki dan između 10 i 20 sati, a ograničenje kretanja za mlađe od 18 godina potpuno je ukinuto pod uvjetom da budu u pratnji roditelja. Od 15. juna sa radom će početi i dvorane za vjenčanja.

  • Erdoan: Od 15. juna sa radom će početi i dvorane za vjenčanja
    Erdoan: Od 15. juna sa radom će početi i dvorane za vjenčanja Foto: Agencije

- Turski naučnici uspješno su proizveli lijek Favipiravir koji se koristi u liječenju COVID-19“, istakao je Erdoan. 

Turska je 1. juna objavila prvu fazu ublažavanja restriktivnih mjera s obzirom da je zemlja napredovala u borbi protiv pandemije korona virusa. 

U Turskoj je do sada potvrđen 172.114 slučaj zaraze koron avirusom, dok je broj oporavljenih prešao 144.598. Od posljedica COVID-19 do sada je preminulo 4.728 osoba, govore podaci Ministarstva zdravstva.

Komentari

NA VRH