EKONOMSKA SILA

Najdublja recesija u historiji Amerike, nakon 11 godina ekspanzije

Ova recesija označila je kraj najdužeg razdoblja rasta američke ekonomije u historiji, koje je trajalo 128 mjeseci

SAD će zabilježiti najveći pad BDP u historiji. AFP

Avaz.ba

10.6.2020

Ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država vjerovatno očekuje najveći pad od Velike depresije, ali je ipak moguće da će ova recesija biti i najkraća u američkoj historiji.

Da je najveća svjetska ekonomija u recesiji u ponedeljak je i zvanično potvrdio Nacionalni biro za ekonomska istraživanja (NBER), institucija koja je zadužena za određivanje trenutka kada počinje i kada se završava recesija u SAD.



Neviđen pad zaposlenosti. AFP

Odbor smatra da su pandemija koronavirusa i odgovor za očuvanje javnog zdravlja rezultirali padom različitih karakteristika i dinamike u odnosu na prethodne recesije, navedeno je u saopćenju NBER-ovog Odbora za poslovne cikluse.

Uprkos tim razlikama, Odbor je zaključio da se zbog "neviđenog pada zaposlenosti i proizvodnje, kao i njegovog širokog dometa u cijelom društvu, ova epizoda smatra recesijom, čak i ako se pokaže da će biti kraća od ranijih padova u ekonomiji".



Vrhunac u 2019.

Odbor je poručio kako je u februaru došlo do "jasnog vrhunca mjesečne ekonomske aktivnosti", dok je do vrhunca tromjesečne aktivnosti došlo u posljednjem kvartalu u 2019. godini.

Recesijom se uobičajeno smatra pad ekonomije dva kvartala zaredom, no to nije uvijek slučaj, a u SAD se smatra da NBER službeno određuje kada je riječ o recesiji, navodi SEEbiz.

Odbor je naveo da se "značajan pad aktivnosti širi po cijeloj ekonomiji, što je obično vidljivo u proizvodnji, zapošljavanju i drugim pokazateljima". 

Pao BDP

Iz Odbora navode i da recesija počinje kada ekonomija dosegne vrhunac ekonomske aktivnosti, a da se završava kada ekonomija dosegne dno ciklusa.

Bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Država pao je u prvom kvartalu 4,8 posto i vjerovatno će u drugom kvartalu zabilježiti najgori pad u historiji, odnosno možda i više od 20 posto. 

Ova recesija označila je kraj najdužeg razdoblja rasta američke ekonomije u historiji, koje je trajalo 128 mjeseci ili gotovo 11 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.