NEREDI U SAD "Bio je kriminalac"

Ko je afroamerička konzervativka: Video u kojem napada Džordža Flojda pogledalo 90 miliona ljudi

Tvrdi kako je očito da Flojd nije okrenuo "novu stranicu u životu", kako su neki mediji predstavili, iako je posljednji put u zatvoru bio 2014.

Piše: Avaz.ba

Kandes Ovens

Foto: Screenshot


Dok je policijsko ubistvo Džordža Flojda (George Floyd) izazvalo najveće proteste u SAD u posljednjih nekoliko desetljeća, predsjednik Donald Trump (Tramp) i mnogi konzervativni političari i komentatori obrušili su se na dio demonstranata koji su se upustili u pljačku, palež, izazivanje nereda i sukobe s policijom. 

Za razliku od ranijih slučajeva policijskih i drugih ubistava Afroamerikanaca koji su odjeknuli u javnosti, rijetko ko je napadao samog Flojda i tvrdio da je sam kriv što ga je policajac koljenom na vratu gnječio gotovo devet minuta, od čega je na kraju preminuo.

A onda je kontroverzna afroamerička konzervativka Kandes Ovens (Candace Owens) objavila video u kojem se obračunava s ubijenim Flojdom, odnosno s aktivistima koji su, po njenom mišljenju, pretvorili Flojda u svog junaka i mučenika svog pokreta, poznatog pod imenom Black Lives Matter ("crni životi vrijede"), piše Index.hr

Twitter

Ovens je u svojoj videoporuci opravdala ubojstvo Flojda, koji nije bio naoružan, a u trenutku kad ga je policajac prignječio koljenom ležao je na tlu, s rukama vezanim lisicama na leđima.  

-Zbog bilo kojeg razloga u posljednjih pet-šest godina postalo je pomodno za nas (Afroamerikance) da pretvaramo kriminalce u heroje preko noći. To je nešto što je po meni vrijedno prezira - rekla je Owens u videu.

- George Floyd nije bio divna osoba - dodala je nabrajajući zatim njegov kazneni dosje, koji uključuje nekoliko presuda za posjedovanje manjih količina kokaina i dvije oružane pljačke, od kojih je potonja uključivala provalu u kuću i prijetnju trudnoj ženi, također Afroamerikanki, pištoljem. Za svako od ovih kaznenih djela odslužio je nekoliko mjeseci ili nekoliko godina zatvora.

Ovens zatim tvrdi kako je očito da Flojd nije okrenuo "novu stranicu u životu", kako su neki mediji predstavili, iako je posljednji put u zatvoru bio 2014., i to jer je "imao drogu kod sebe, koristio je krivotvorene novčanice i bio je nafiksan" fentanilom, što je sintetička verzija heroina, i metamfetaminom.

Flojd je bio kriminalac

Ova desničarska aktivistica nekoliko se puta ograđuje od policajca koji ga je ubio, Dereka Čavina (Chauvina), tvrdeći da se "nada da će Čauvin dobiti pravdu koju on i porodica Džordža Flojda zaslužuju", ali postavlja kontrast između bijelaca koji se "ne prave da je Čauvin sjajno ljudsko biće" i crnaca koji to navodno rade za Flojda, iako to ne potkrepljuje ničim konkretnim.  

- Džordž Flojd je bio kriminalac - zaključuje Ovens i dodaje da "nije zaslužio umrijeti zbog toga", ali da neće "igrati ulogu u disfunkcionalnoj crnačkoj kulturi koja uvijek želi praviti mučenike od kriminalaca". 

U drugom dijelu videa ona prelazi na tezu da je "rasno motivirana policijska brutalnost mit" i potkrepljuje to određenim statistikama za koje uglavnom ne navodi nikakve izvore - primjerice, da nasilni bijeli kriminalac ima 25% veću šansu da ga ubije policija nego nasilni crni kriminalac. 

- Nije bitno koliki postotak stanovništva činite, bitno je koliki postotak nasilno kriminalne zajednice predstavljate. A, nažalost, crna zajednica vrši neproporcionalno visok udio zločina u usporedbi s bijelom zajednicom - dodaje Ovens navodeći kao primjer to što crni muškarci, koji čine 6 posto stanovništva, vrše 44 posto ubistava. 

Međutim, istraživanja provedena na ovu temu zaista potvrđuju da su Afroamerikanci neproporcionalno na meti policijskog nasilja i da policijska ubistva nisu nužno u korelaciji sa stopom kriminala u zajednici. 

Njen video objavljen 3. juna brzo je postao viralan i u manje od sedam dana pregledan je više od 90 milijuna puta, ako zbrojimo preglede s Facebooka, Twittera i YouTubea. Samo na Facebooku je lajkan 1,5 miliona puta i isto toliko puta podijeljen.

Ko je ona?

Ovens je nakon toga gostovala kod desničarskog voditelja Glena Beka (Glenna Becka), poznatog po svojoj teorijama zavjera sklonoj emisiji na Fox Newsu, koji sad ima samostalnu radijsku emisiju. Posebno je zanimljivo da je video intervjua, koji je Bek objavio na Twitteru, retvitao i Tramp.

31-godišnja Ovens je i ranije stekla znatnu popularnost među američkim desničarima i Trampovu naklonost kao crna konzervativna aktivistica koja u svojim nastupima žestoko napada američke liberale i ljevicu te zagovara masovno crnačko napuštanje Demokratske stranke, za što je skovala i naziv - "Blexit". Neke njene izjave izazvale su snažne kritike i osude, posebice ona iz 2018. u kojoj je ustvrdila da Hitler nije bio nacionalist, nego "globalist".

A 28. maja je na Twitteru optužila "demokrata Georgea Sorosa" da "na platnom spisku ima" nasilne prosvjednike koji su pljačkali, palili i razbijali u Mineapolisu, gdje je Flojd ubijen. Stranica za provjeru činjenicu PolitiFact demantirala je ovu lažnu vijest. 

NA VRH

Komentari