PANDEMIJA

Satelitski snimci i internet pretraživanja sugerišu da je koronavirus pogodio Vuhan mnogo ranije

Vlasti u Kini su 31. decembra 2019. prijavile Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji brojne slučajeve upale pluća s nepoznatim uzrokom

Provedeno novo istraživanje. Agencije

Avaz.ba

10.6.2020

Prema pisanju svjetskih stručnjaka porast prometa u bolnicama Vuhana (Wuhana) iz augusta 2019. godine te sumnjiva internetska pretraživanja sugerišu da je koronavirus pogodio ovo područje Kine mnogo prije nego je to prijavljeno.

Istraživači s Harvarda kažu da satelitski snimci pokazuju porast broja pacijenata u pet bolnica u kineskom gradu, i to od augusta do decembra prošle godine. Podsjećamo, prve sumnje na koronavirus u Wuhanu pojavile su se u decembru 2019. godine.

Porast prometa poklopio se i s porastom pretraživanja na internetu informacija o simptomima poput "kašlja" i "proljeva", prenose svjetski mediji.

Iako mnogi smatraju da je ovo istraživanje "smiješno" i da se temelji na površnim informacijama, drugi smatraju da su ova dva pokazatelja itekako relevantna.

Vlasti u Kini su 31. decembra 2019. prijavile Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji brojne slučajeve upale pluća s nepoznatim uzrokom.

Istraživači su pregledali komercijalne satelitske podatke ispred pet bolnica u Wuhanu i to s kraja ljeta i jeseni 2018. godine te u istom razdoblju 2019. godine.

Novo istraživanje svjetskih stručnjaka. Harvard

U oktobru 2018. godine istraživači su izbrojali 171 automobil parkiran ispred jedne od najvećih bolnica u Wuhanu, bolnici Tianyou. Satelitski podaci iz istog mjeseca u 2019. godini pokazali su 285 parkiranih vozila na istom parkingu, što je povećanje za 67 posto.

Istovremeno se pojavio i porast internetskih pretraživanja riječi povezanih sa simptomima koronavirusa na kineskoj tražilici Baidu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.