REAKCIJE

Milanović o Orbanu: Ne samo da je nepristojno nego je van pameti

Znamo tko je Orban i što zagovara, to nije ništa dobro, rekao Milanović

Milanović: Mađarska nije velika zemlja.. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

10.6.2020

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u Humu na Sutli dao je izjavu za medije i komentirao slučaj s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Milanović je komentirajući izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je u utorak rekao da ga je mađarski kolega Viktor Orban uvjerio kako nema nikakvih pretenzija prema hrvatskom teritoriju, nakon što je spomenik s prikazom Velike Mađarske izazvao napetosti u odnosima između dviju zemalja, rekao da se on ni sa kim nije čuo.

- S Orbanom imam povijest telefonskih razgovora. I mene je uvjeravao da je sve u redu - rekao je Milanović i dodao:

- Ne mogu shvatiti zašto je to tako jer ne postoji osobni odnos. Znamo tko je Orban i što zagovara, to nije ništa dobro. Prešao bih preko toga hladno da takvo ponašanje nemaš gdje vidjeti osim od Orbana i njegove ekipa. Tako se nitko u Europi ne ponaša kad su u pitanju povijesne granice, osjetljive teme. Od Mađarske stalno slušamo o zakinutosti - naglasio je Milanović.

Smatra  da danas u Evropi niko ne bi trebao imati teritorijalne pretenzije.

- Ne samo da je nepristojno nego je van pameti. Ne živimo u koloniji na Mjesecu niti u azijskim stepama, nego na kontinentu koji je imao povijest i traume, ali svi smo završili u nekim granicama. I u Hrvatskoj neki misle da bi Budimpešta trebala biti hrvatski grad jer ima puno Horvata. Te pričice su nezrele, jadne, tako se ne grade odnosi sa susjedima. Mađarska nije velika zemlja. Ako netko treba kukati nakon što je ostao stiješnjen na malom prostoru nakon rata, to su Nijemci, ali od njih to ne čujete - rekao je Milanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.