TURSKA

Čavušolu: Ako Izrael pređe crvenu liniju, bit će posljedica

Čavušolu: Oštre poruke. Agencije

Avaz.ba

10.6.2020

Izraelski plan aneksije "uništit će sve nade“ u trajni mir na Bliskom istoku, izjavio je Mevlut Čavušolu (Cavusoglu), ministar vanjskih poslova Turske.

Ako okupaciona vlast (Izrael) pređe crvenu liniju, mi (muslimanske zemlje) moramo pokazati da će to imati posljedice - izjavio je Čavušolu govoreći na vanrednom ministarskom sastanku Izvršnog odbora Organizacije za islamsku saradnju (OIC). 

Virtuelni vanredni sastanak na nivou ministara vanjskih poslova država članica OIC-a ima za cilj da se razgovara o prijetnji izraelske okupacije aneksijom dijelova teritorije palestinske Zapadne obale. 

Čavušolu je zahvalio Generalnom sekretarijatu OIC-a na organizaciji sastanka koji je inicirala Turska na zahtjev Palestine, a i Jordanu na saradnji po ovom pitanju.

Čavušolu: Oštre poruke. Agencije

Podsjetio je i da su se na sastanku okupili najviši zvaničnici koji su Izraelu poslali jasno upozorenje da zaustavi ilegalne planove aneksije i pokazali da su islamske zemlje potpuno solidarne sa Palestinom.

Aneksija Jordanske doline od Izraela i ilegalnih naselja predstavljali bi kršenje međunarodnog prava - rekao je turski ministar, dodavši da će se time okončati vizija rješenja o dvije države i prijeći na jednonacionalno rješenje, koje će Izrael pretvoriti u “rasističku“ državu. 

Čavušolu je naglasio da će se patnje palestinskog naroda povećati u rukama okupacionih snaga. 

- Da bismo spriječili ovaj ishod, moramo pokazati jedinstvo i zajednički stav - poručio je Čavušolu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da njegova vlada početkom sljedećeg mjeseca namjerava aneksirati Jordansku dolinu i druge teritorije na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.

Palestinski zvaničnici zaprijetili su da će poništiti bilateralne sporazume s Izraelom ako se nastavi s planiranom aneksijom, što bi dodatno narušilo rješenje o dvije države. 

Aneksija dolazi kao dio “Dogovora stoljeća“ američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. januara, a odnosi se na Jerusalem kao “nepodijeljeni glavni grad Izraela“ i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale. U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Palestinski zvaničnici kažu da će Izrael, prema američkom planu, aneksirati od 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jerusalem. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.