KORONAVIRUS

Francuska ukida vanredne zdravstvene mjere 10. jula

Vlada je pripremila nacrt zakona koji dozvoljava produženje određenih restriktivnih mjera

O nacrtu zakona će se raspravljati 17. juna. afp

Fu. M. / Avaz.ba

11.6.2020

Francuska vlada je odlučila da ukine vanredne mjere zdravstvene zaštite 10. jula, dvije sedmice prije ranije zakazanog datuma i očekuje se da će određena ograničenja biti na snazi u narednim mjesecima kako bi spriječili širenje koronavirusa, izvijestio je francuski list "Le Monde".

- S obzirom na pozitivni razvoj zdravstvene situacije u ovoj fazi, vlada će ukinuti vanredne mjere - navodi se u saopćenju iz ureda premijera.

Izlazak iz vanrednog zdravstvenog stanja mora biti "rigorozno i postepeno organiziran kako bi nastavili štiti Francusku dok se suočava s virusom koji se i dalje širi i može opravdati nastavak ili čak, ako bude potrebno, ponovno uvođenje nekih mjera u narednim sedmicama i mjesecima - stoji u saopćenju.

Vlada je pripremila nacrt zakona koji dozvoljava produženje određenih restriktivnih mjera do 10. novembra ako situacija s epidemijom to bude zahtijevala. O nacrtu zakona će se raspravljati 17. juna pred Narodnom skupštinom prije nego bude proslijeđen Senatu.

Ako bude usvojen u parlamentu, omogućit će izvršnoj vlasti da ograniči slobodu kretanja u određenoj mjeri nakon 10. jula u periodu od četiri mjeseca. Kretanje ljudi i pristup javnom prevozu mogu biti ograničeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.