UPOZORENJE

Crna Gora: Moguć uvoz koronavirusa iz BiH

Rezultati laboratorijskih analiza koji su završeni rano jutros kod tri najbliža kontakata, bili su negativni

Svi kontakti ostaju u strogoj samoizolaciji. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

11.6.2020

Lokalna epidemiološka služba Doma zdravlja Herceg Novi je u srijedu, kroz mehanizam prekogranične saradnje i razmjene informacija, dobila obavještenje od epidemiološke službe DZ Trebinje, da je tokom dana dobijen pozitivan PCR nalaz uzet iz uzorka pacijentiknje iz općine Trebinje koja je sa svojim sinom, oboje državljani BiH, boravila u Herceg Novom, u svom stanu, u periodu između 1. i 3. juna, saopćeno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore, prenosi "Antena".

Epidemiološkim istraživanjem i razmjenom informacija rekonstruisano je, kako je navedeno kretanje oboljelih prije, tokom i nakon boravka u Crnoj Gori.

- Prema dostupnim podacima, indeksni slučaj je sin koji je prije dolaska u BiH i Crnu Goru, boravio u Beogradu gdje je, u periodu dok je bio na putu, potvrđeno oboljevanje među ostalim članovima porodice koji nisu putovali niti dolazili u Crnu Goru.

Kontakti koje su oboljeli ostvarili tokom boravka u Crnoj Gori su identifikovani, po uobičajenom protokolu stavljeni u samoizolaciju i uzorkovani radi laboratorijske obrade zbog sumnje na moguću izloženost novom koronavirusu. Trenutno, niko od kontakata ni 9 dana nakon moguće izloženosti nema simptome respiratorne infekcije.

- Rezultati laboratorijskih analiza koji su završeni rano jutros kod tri najbliža kontakata, bili su negativni, dok će obrada preostala dva biti završena tokom dana. Svi kontakti ostaju u strogoj samoizolaciji do isteka perioda inkubacije od 14 dana kada će biti ponovo laboratorijski obrađeni - saopćeno je iz IJZ.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.