REAKCIJE

Sjeverna Koreja: SAD bi trebale 'držati jezik za zubima'

Nije jasno što bi Sjeverna Koreja trebala učiniti da poremeti izbore ili uzrokuje probleme kampanji američkog predsjednika Donalda Trampa

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un. Agencije

Avaz.ba / Hina

11.6.2020

Sjeverna Koreja rekla je u četvrtak da se Vašington ne bi trebao miješati u međukorejska pitanja ako želi uspješno održati predsjedničke izbore, nakon što je SAD izrazio žaljenje zbog njezine odluke da prekine veze s Južnom Korejom.

U saopćenju koje je objavila službena sjevernokorejska agencija KCNA, visoki zvaničnik  sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova okvalificirao je izjave Vašingtona kao "degutantne" i kao "dvostruku igru".

SAD bi trebale "držati jezik za zubima i baviti se prije svega svojim unutarnjim pitanjima" ako žele "uspješno održati" predsjedničke izbore, rekao je glavni direktor odjela za američka pitanja u ministarstvu Kvon Jong Gun.

Ta je izjava objavljena nakon što je američki Stejt Department objavio da je razočaran odlukom Sjeverne Koreje od utorka da prekine komunikacijske veze s Južnom Korejom.

- Ako Sjedinjene Države guraju svoj nos u tuđa pitanja neopreznim izjavama, umjesto da se bave unutarnjim stvarima u trenutku kada im je politička situacija u najgoroj konfuziji ikad, mogle bi se suočiti s neugodnom stvari s kojom će se teško nositi - rekao je Kvon Jong Gun, u komentaru koji je prenijela KCNA.

Nije jasno što bi Sjeverna Koreja trebala učiniti da poremeti izbore ili uzrokuje probleme kampanji američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa), rekao je Džejms (James) Kim, s Asan instituta za političke studije u Seulu.


Prijetnja upućena dva dana prije druge godišnjice historijskog samita Kim Jong Una i Trampa. Agencije

Sjevernokorejska prijetnja upućena je dva dana prije druge godišnjice historijskog samita između sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una i američkog predsjednika Trampa u Singapuru.

Osim simboličke važnosti, taj sastanak iznjedrio je samo jednu vrlo nejasnu deklaraciju o denuklearizaciji korejskog poluotoka.

Ali pregovori o denuklearizaciji su mrtvo slovo nakon fijaska drugog samita u februaru  2019. u Hanoiju.

SAD imaju stalno stacioniranih oko 28.500 vojnika u Južnoj Koreji kako bi zaštitili svog saveznika od sjevernokorejske prijetnje.

Pjongjang je pod brojnim sankcijama Vijeća sigurnosti zbog svojeg nuklearnog i balističkog programa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.