SVIJET Uprkos protivljenju konzervativaca

Švicarski zastupnici usvojili prijedlog zakona koji dopušta istospolne brakove

Prijedlog zakona došao je u parlament 13 godina nakon što je Švicarska ozakonila građansko partnerstvo

Avaz.ba

Zakon još mora usvojiti gornji dom parlamenta

Foto: Agencije


Donji dom švicarskog parlamenta usvojio je u četvrtak prijedlog zakona koji će dopustiti istospolne brakove. Uprkos protivljenju konzervativaca, zastupnici su glasali i da se lezbijskim parovima dopusti da koriste spermu donatora da zanesu. Zakon još mora usvojiti gornji dom parlamenta.

-Sa 132 glasova za i 52 protiv, te 13 suzdržanih, Nacionalno vijeće kaže DA pravoj jednakosti #Ehefüralle" - objavila je na Twitteru organizacija za ljudska prava Pink Cross, koristeći hashtag koji znači "brak za sve".

  • Aktivisti ističu da su na to jako dugo čekali

    Aktivisti ističu da su na to jako dugo čekali

    Foto: Agencije


Aktivisti ističu da su na to jako dugo čekali.

Švicarskaje donijela zakon koji štiti lezbijke, homoseksualce i biseksualce od diskriminacije tek u februaru. Prijedlog zakona došao je u parlament 13 godina nakon što je Švicarska ozakonila građansko partnerstvo.

Ispitivanje javnog mnijenja za Pink Cross u februaru pokazalo je da više od 80 posto Švicaraca podržava istospolne brakove.

-Brak bi ubuduće trebao biti otvoren svim parovima različitog i istog spola, to je bit prijedloga - rekla je u raspravi ministrica pravosuđa Karin Keler-Suter (Keller-Sutter).

-Vlada pozdravlja činjenicu da će ovo ukloniti današnju nejednakost - dodala je.

Više o temi Švicarska

VJEROVALI ILI NE
Hiljade osiromašenih u redu za hranu u Cirihu
NA VRH

Podijeli članak na