REAKCIJE Zbog istraga ili optužbi za zaločine protiv američkih vojnika angažiranih u Afganistanu

Tramp odobrio sankcije Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu

Neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je danas da istrage MKS-a krše nacionalni suverenitet SAD-a i naveo da je moguće da Rusija podstiče optužbe protiv američkih državljana

Avaz.ba

Tramp: Potpisao izvršno naređenje

Foto: Arhiv


Predsjednik SAD-a Donald Tramp (Trump) odobrio je danas uvođenje ekonomskih sankcija i putnih restrikcija svim zaposlenim u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) koji vode istrage ili optužuju američke vojnike ili obavještajne zvaničnike oko mogućih zločina u Afganistanu, saopćila je danas Bijela kuća.

- Uprkos brojnim pozivima SAD-a i naših saveznika za reformu, Međunarodni krivični sud nije ništa uradio da se reformira i nastavlja da sprovodi politički motivirane istrage protiv nas, ili naših saveznika, među kojima i Izrael - rekao je portparol američkog predsjednika, prenosi "France-Presse".

Neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je danas da istrage MKS-a krše nacionalni suverenitet SAD-a i naveo da je moguće da Rusija podstiče optužbe protiv američkih državljana.

Tramp je danas potpisao izvršno naređenje kojim se odobravaju ove sankcije.

Međunarodni krivični sud (MKS) sa sjedištem u Hagu formiran je 2002. da sudi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i genocid u oblastima gdje počinioci inače ne bi bili procesuirani. Njegovu jurisdikciju priznaju 123 države.

SAD nisu nikad bile član Međunarodnog krivičnog suda. Administracije obje stranke u SAD-u, republikanaca i demokrata, bile su zabrinute zbog mogućnosti političkog gonjenja američkih vojnika i zvaničnika zbog navodnih ratnih zločina i drugih djela.

SAD su dobile obećanja većine članova suda da neće tražiti takva suđenja uz znanje da rizikuju gubljenje američke vojne ili druge pomoći. Međutim tužioci MKS-a su pokazali spremnost da nastave istrage pripadnika američkih vojnih snaga i ranije ove godine pokrenuli su jednu takvu istragu koja je odmah naišla na američku osudu.

Glavna tužiteljica suda Fatou Bensouda je tražila od sudija tog suda da otvore istragu o navodnim ratnim zločinima u Afganistanu u kojima su moguće uključeni i Amerikanci. Sudije su prvo odbile zahtjev, ali je Bensouda uložila žalbu i istraga je odobrena u martu.

Ta presuda donesena u žalbenom postupku je prva kojom je tužiocu tog suda odobreno da istražuje američke vojnike, čime je taj međunarodni sud krenuo u direktno suprotstavljanje sa Trampovom administracijom.

Bensouda se obavezala da će sprovesti nezavisnu i nepristrasnu istragu i zatražila punu podršku i saradnju svih strana. Državni sekretar SAD-a Majk Pompeo (Mike)je tada osudio tu odluku.

Slučaj se odnosi na navode o ratnim zločinima koje su počinile afganistanske snage nacionalne sigurnosti, pripadnici talibana i Hakani mreže, kao i predstavnici američkih snaga i obavještajnih zvaničnika u Afganistanu od maja 2003. godine.

  •  Međunarodni krivični sud: SAD nikad nisu bile članice

    Međunarodni krivični sud: SAD nikad nisu bile članice

    Foto: Arhiv


Tužiteljica Bensouda je rekla da postoje informacije da su pripadnici američke vojske i članovi obavještajnih agencija počinili djela mučenja, svirepog ophođenja, uvreda ličnog dostojanstva, silovanja i seksualnog nasilja protiv pritvorenika u Afganistanu i na drugim lokacijama, uglavnom u periodu od 2003. do 2004.

Pompeo je rekao krajem maja da su SAD sposobne da kazne sopstvene građane za zločine i da ne treba da budu podvrgnute stranom tribunalu koji je osmišljen da bude sud koji sudi slučajevima ratnih zločina kada sudstvo jedne zemlje nije u stanju to da uradi.

Kako navodi AP, Trampova odluka o sankcijama zaposlenim u MKS-u predstavlja njegov najnoviji napad na međunarodne organizacije, ugovore i sporazume koji se ne prilagodjavaju njegovoj politici. Od kada je preuzeo dužnost Tramp je povukao SAD iz Pariskog sporazuma o klimi, iranskog nuklearnog sporazuma i dva ugovora o kontroli naoružanja sa Rusijom.

On je povukao SAD iz Savjeta za ljudska prava UN-a i UNESCO-a, zaprijetio da će napustiti Međunarodnu poštansku uniju i objavio kraj saradnje sa Svjetskom zdravstenom organizacijom.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na