SPORNI VIDEO

"Volkswagen" se izvinio zbog rasističke reklame

rasističke namjere nisu uopće imale nikakvu ulogu. Utvrdili smo manjak senzibiliteta i proceduralne greške, kazali iz kompanije

Reagirali iz kompanije zbog spornog videa. Screenshot

Avaz.ba / Index.hr

11.6.2020

Upravni odbor "Volkswagena" izvinio se danas zbog rasističke reklame na Instagram profilu kompanije, rekavši da je sporni video objavljen više zbog manjka kulturalne osjetljivosti, a ne zbog rasističkih namjera.

- Možemo reći da rasističke namjere nisu uopće imale nikakvu ulogu. Utvrdili smo manjak senzibiliteta i proceduralne greške - saopćio je Hiltrud Verner (Werner), član upravnog odbora Volkswagena, zadužen za pravne poslove.

- Također, u ime upravnog odbora se želim formalno izviniti ljudima koji su povrijeđeni zbog nedostatka interkulturne osjetljivosti - dodao je Verner.


U videu je prikazan tamnoputi muškarac koji stoji kraj novog modela Golfa, da bi ga gigantska ruka pomaknula i stavila zgradu s natpisom "Petit Colon".

"Petit Colon" je stvarni kafić u Buenos Airesu, smješten blizu pozorišta "Teatro Colon". To na francuskom znači "mali kolonijalist", što ima kolonijalne konotacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.