COVID OTPAD Ekološko upozorenje

U moru ćemo imati više maski nego meduza

Pandemija koronavirusa mogla bi izazvati naglo zagađenje okeana

Sl. M. / Avaz.ba

Pandemija koronavirusa mogla bi izazvati naglo zagađenje okeana. Ovo upozorenje je stiglo nakon što je otkrivena gomila plastičnog otpada koji već prijeti morskom životu - jednokratne maske koje lebde poput meduza i prljave rukavice od lateksa razbacane po morskom dnu, piše Guardian

Francuska neprofitna organizacija "Mer Propre", čije aktivnosti uključuju redovno prikupljanje otpada na Azurnoj obali, alarmira je krajem prošlog mjeseca da su ronioci pronašli Covid otpad - desetine rukavica, maski i boca sredstva za dezinfekciju ruku ispod mediteranskih valova, pomiješanih s uobičajenim otpadom od čaša za jednokratnu upotrebu i aluminijskih limenki.

  • Maske u okeanu

    Maske u okeanu

    Foto: Guardian


Samo u Francuskoj su vlasti su naredile dve milijarde maski za jadnokarnu upotrebu. Znajući to, uskoro ćemo na Mediteranu imati više maski nego meduza - rekao je Loren Lombar (Laurent Lombard) iz ove organizacije. 

Grupa se nada da će slike navesti ljude da nose maske za višekratnu upotrebu.

U godinama prije pandemije, ekolozi su upozoravali na prijetnju zagađenja okeana i morsog života, povećanjem plastičnog otpada. Čak 13 miliona tona plastike ide u okeane svake godine, prema procjeni UN-a za okoliš od prije dvije godine. Ova brojka može znatno porasti dok se zemlje širom svijeta suočavaju s pandemijom koronavirusa. 

Više o temi Okean

OTKRILI NAUČNICI
Okean pun mikroplastike
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na