ALARMANTNO

Jemen: Više žrtava koronavirusa nego rata

Pored koronavirusa, u Jemenu vlada i epidemija virusa koji prenose komarci

Jemen: Veliki broj žrtava. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

12.6.2020

Masovno kopanje grobova za preminule od posljedica zaraze koronavirusom nastavlja se u ratom razorenom Jemenu. Grad Aden, najveća jemenska luka, ima više preminulih od Covida-19 nego žrtava rata.

Groblje El Radvan u Adenu posljednjih mjeseci brzo se proširilo. Novi grobovi proteklih dana počeli su se približavati obližnjim stambenim zgradama.

Lokalne medicinske vlasti kažu da se stopa smrtnosti naglo povećala, uprkos ratu koji je opustošio ovaj grad prethodnih godina.

U prvoj polovini maja Aden je zabilježio 950 smrtnih slučajeva, gotovo četiri puta više nego tokom cijelog mjeseca marta, navodi se u izvještaju Ministarstva zdravlja Jemena. Ovih 950 smrtnih slučajeva za dvije sedmice u mjesecu maju predstavlja gotovo polovinu broja žrtava koje je grad bilježio u cijeloj 2015. godini, kada je bjesnio građanski rat u zemlji.

Pored koronavirusa, u Jemenu vlada i epidemija virusa koji prenose komarci, poznatiji kao "Chikungunya virus", dok je više od 100.000 poznatih slučajeva kolere u cijeloj zemlji. Mnogi zdravstveni centri i bolnice su zatvoreni zbog nedostatka finansija i zabrinutosti ljekara o njihovoj ličnoj sigurnosti.

U gradu Adenu sada je dostupno samo 60 bolničkih kreveta za oboljele od koronavirusa, dok grad ima oko 800.000 stanovnika. Grad ima tek 18 respiratora koji se stalno koriste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.