REAKCIJE Nakon mjera SAD usmjerenih protiv sudskih zvaničnika

Sud u Hagu osudio odluku Trampove administracije o sankcijama

Trampova naredba blokirat će finansijska sredstva službenika Suda i zabranit će njima i njihovoj rodbini ulazak u Sjedinjene Države

Avaz.ba / Fena

Sud u Hagu: Napad na interese žrtava zločina

Foto: Arhiv


Međunarodni krivični sud (MKS) osudio je odluku administracije Donalda Trampa (Trump) da odobri sankcije protiv osoblja MKS-a koje istražuje američke vojnike i obavještajne zvaničnike kao i onih iz savezničkih zemalja, među kojima je Izrael, navodeći da ona predstavlja neprihvatljivi pokušaj miješanja u vladavinu zakona  i postupke Suda.

Trampova izvršna naredba objavljena jučer odobrava sankcije protiv osoblja MKS-a koje istražuje američke vojnike i obavještajne zvaničnike, kao i saveznika kao što je Izrael, zbog mogućih ratnih zločina u  Afganistanu i u drugim zemljama.

Trampova naredba blokirat će finansijska sredstva službenika Suda i zabranit će njima i njihovoj rodbini ulazak u Sjedinjene Države.

Sud, koji ima 123 države članice, navodi u saopćenju objavljenom uz petak ujutru da „čvrsto stoji iza svog osoblja i ostaje nepoljuljan u svom obavezivanju na provođenje, nezavisno i nepristrasno, svog mandata“, navedenog u osnivačkom dokumentu, Rimskom statutu, prenosi AP.

  • Sud sa sjedištem u Den Hagu uspostavljen je u 2002.

    Sud sa sjedištem u Den Hagu uspostavljen je u 2002.

    Foto: Arhiv


U saopćenju se kaže da napad na Sud sa sjedištem u Den Hagu predstavlja „napad na interese žrtava zločina, od kojih mnogi vide Sud kao posljednju nadu za pravdu“.

O-Gon Kvon, predsjednik uprave suda i njegovog nadzornog mehanizma, također je kritizirao američke mjere.

- One podrivaju naše zajedničke napore u borbi protiv imuniteta i uspostavi odgovornosti za masovne zločine. Duboko žalim zbog mjera usmjerenih protiv sudskih zvaničnika, osoblja i njihovih porodica - navodi Kvon u izjavi za javnost.

Sud sa sjedištem u Den Hagu uspostavljen je u 2002. kako bi krivično gonio ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid u zemljama u kojima počinioci ne bi mogli biti privedeni pravdi.  Sjedinjene Države nikada nisu bile članica MKS-a.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na