AMERIKA

Policajac optužen za ubistvo Džordža Flojda ispunjava uvjete za penziju veću od milion dolara

Derek Šovin je izazvao bijes širom svijeta prošlog mjeseca, kada su se pojavili videosnimci kako kleči na Flojdovom vratu skoro devet minuta

N. Aj. / Avaz.ba

13.6.2020

Derek Šovin. Arhiv

Bivši policajac Mineapolisa Derek Šovin (Chauvin) mogao bi tokom penzije primiti više od milion dolara mirovine, čak i ako je osuđen za ubistvo Džordža Flojda (Georgea Floyda), piše CNN.

Šovin je izazvao bijes širom svijeta prošlog mjeseca, kada su se pojavili videosnimci kako kleči na Flojdovom vratu skoro devet minuta, dok ga je Flojd molio da ga pusti. 

Brzo su ga otpustili iz odjela u kojem je radio od 2001. godine, a usred protesta na kraju je optužen za ubistvo  drugog stepena. Tri druga službenika koja su bila uključena u incident su, također, otpuštena i suočena su s krivičnim prijavama.

Džordž Flojd. Agencije

Ali Šovin još ima koristi od penzije koju djelomično financiraju porezni obveznici. Iako brojni državni zakoni omogućavaju oduzimanje penzija onima koji su osuđeni za krivična djela koja su vezana za njihov rad, to u Minesoti nije slučaj.

To znači da će 44-godišnji Šovin ispunjavati uvjete za podnošenje svoje penzije već u dobi od 50 godina, ali se ne zna konkretan iznos koji će dobiti.

Protesti širom svijeta zbog ubistva Džordža Flojda. Agencije

Iako se za izračunavanje mirovinskih naknada koriste brojni faktori, Šovin bi vjerojatno mogao primati godišnje isplate u iznosu od 50.000 dolara ili više ako bi odabrao početi primati ih u dobi od 55 godina, pokazala je CNN analiza utemeljena na Šovinovom zakupu, njegovim podacima o plaćama za 2019. godinu, detaljima ugovora, uputama za mirovinski plan... To bi se moglo protegnuti na 1,5 miliona dolara ili više tokom razdoblja od 30 godina, ne računajući povećanje troškova života. Šovinove godišnje isplate mogle bi biti i veće ako je primio značajne prekovremene sate u prethodnim godinama.

Dvojica službenika optuženih za Flojdovu smrt bili su novaci, ali treći je, čini se, podoban za primanje penzije, navodi se u evidencijama o zapošljavanju koje je objavio grad.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.