AMERIKA

Tramp stao u odbranu policije, ali se složio da bi metoda gušenja prilikom hapšenja trebala biti ukinuta

Američke demokrate prije nekoliko dana predložile su Kongresu SAD novi zakon kojim žele reformisati policiju

Donald Tramp. Arhiv

N. Aj. / Avaz.ba

13.6.2020

"Chokeholds" ili zahvat kojim se osobi onemogućuje disanje ukinule su pojedine američke policijske snage, prenose američki mediji. Taj zahvat policajci su često upotrebljivali prilikom hapšenja. Na ovaj potez se odlučilo nakon vala protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd), koji je umro nakon što mu je policajac Derek Šovin (Chauvin) skoro devet minuta klečao na vratu. 

Američke demokrate prije nekoliko dana predložile su Kongresu SAD novi zakon kojim žele reformisati policiju i oduzeti im neke ovlasti. Taj zakon bi podrazumijevao i ukidanje metode gušenja. 

Džordž Flojd. Arhiv

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) stao je u odbranu policije govoreći da radikalne demokrate prvo žele oduzeti oružje, a potom i policiju. Ipak, kazao je da bi bilo vrlo dobro ukinuti "chokeholds", ali je istakao da će vjerovatno trebati policajcima u nekim situacijama. 

- Moramo biti oprezni ako je policajac u nevolji - kazao je lider SAD.

Tramp se suočio s brojnim kritikama zbog odgovora na izbijanje protesta protiv rasizma i brutalnosti policije. On je za "Fox News" rekao kako želi vidjeti suosjećajno, ali snažno provođenje zakona, dodajući da je nepopustljivost ponekad najmilosrdnija. 

Inače, Šovin, koji je klešao na Flojdovom vratu, razriješen je dužnosti i optužen za ubistvo drugog stepena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.