NOVAC

Amerikancu koji se liječio od koronavirusa stigao račun od bolnice na 1,1 milion dolara

Boravak od 62 dana

SAD: Nevjerovatan iznos na računu. TST

Avaz.ba

14.6.2020

Amerikanac (70) koji je zamalo umro od Covida-19 dobio je šokantno visoki račun od 1,1 milion dolara za troškove bolničkog liječenja, piše "The Seattle Times". Njegov bolnički račun uključuje između ostalog 9.736 dolara za sobu na intenzivnoj njezi po danu, blizu 409.000 dolara za pretvaranje sobe u sterilni prostor na 42 dana, 82.000 za korištenje respiratora na 29 dana... 

Majkl Flor (Michael) primljen je u bolnicu u Sijetlu 4. marta i ostao je tamo 62 dana. U jednom trenutku bio je toliko blizu smrti da su mu sestre držale telefon kako bi se mogao oprostiti sa svojom ženom i djecom. Ipak, oporavio se i pušten je iz bolnice 5. maja, na veselje ljekara i medicinskih sestara koji su brinuli za njega - da bi naposljetku dobio račun na 181 stranici koji iznosi 1.122.501,04 dolara, rekao je novinama. 

Flora pokriva Medicare, vladin program osiguranja za starije, i neće trebati vaditi vlastiti novčanik, objavio je u "Times", ali u zemlji u kojoj je zdravstveni sistem jedan od najskupljih u svijetu - i pomisao da se učini dostupnim svima ostaje uvelike kontroverzan - rekao je da se osjeća "krivim" znajući da će porezni obveznici podnijeti veći dio troška. 

- Spas moga života koštao je milion dolara i naravno da je to dobro utrošen novac... No znam da sam možda ja jedini koji će to reći, navodi "Times" njegove riječi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.