VATIKAN

Papa Franjo molio za mir u Libiji

Libija više od pet godina ima dva parlamenta i vlade na istoku i zapadu, a ulice su često pod kontrolom naoružanih grupa i poprište povremenih sukoba

Papa Franjo: Ima okrutnosti. Agencije

Avaz.ba / Fena

14.6.2020

Papa Franjo je pozvao zaraćene strane u Libiji da teže miru, a međunarodnu zajednicu da organizira pregovore i zaštiti izbjeglice i migrante koji su žrtve okrutnosti u toj državi na sjeveru Afrike. U strastvenom pozivu izrečenom tokom mise na Trgu svetog Petra, Franjo je rekao da je pogođen situacijom u Libiji koja nema stabilnu vlast otkad je 2011. srušen njen predsjednik Moamer Gadafi, prenosi Hina. 

 Libija više od pet godina ima dva parlamenta i vlade na istoku i zapadu, a ulice su često pod kontrolom naoružanih grupa i poprište povremenih sukoba. 


Papa Franjo pozvao sve na smirivanje situacije. Agencije

- Molim vas! Pozivam međunarodna tijela i one koji imaju političke i vojne odgovornosti da ponovno pokrenu, s uvjerenjem i odlučnošću, potragu za putem naprijed kojim će se stati na kraj nasilju, dovesti do mira, stabilnosti i jedinstva u državi - rekao je katolički poglavar. 

Egipat je u subotu najavio novu inicijativu za Libiju. U isto vrijeme su Rusija i Turska, koje podržavaju suprotne strane u libijskom sukobu, odgodile pregovore na ministarskom nivou. Libija je podijeljena između Libijske nacionalne vojske (LNA) i rivalske Vlade nacionalnog jedinstva (GNA). Referirajući se na pandemiju koronavirusa, Franjo je rekao kako je već loše zdravstveno stanje migranata, izbjeglica i tražitelja azila dodatno pogoršano, zbog čega su ranjivija meta eksploatacije i nasilja. 

- Ima okrutnosti. Pozivam međunarodnu zajednicu - molim vas - primite njihovu patnju srcu. Braćo i sestre, svi smo odgovorni za to. Niko se ne smije smatrati isključenim iz toga - kazao je Papa Franjo.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.